Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 02. 2016. 10:57 >> 10:49
3

STEFANOVIĆ SMATRA

Hag Šešeljem destabilizuje Vladu Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je danas da Haški tribunal zahtjevom da lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj bude izručen tom sudu zbog izricanja presude pokušava da oteža poziciju Srbije i ponaša se neodgovorno.

Stefanović je gostujući na TV Pink kazao da će Hag zahtjevima za izručenje Šešelja i troje radikala koje Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije tereti za nepoštovanje tog suda i podmićivanje svjedoka, dovesti u nezgodnu poziciju predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

"Oni pokušavaju ili da natjeraju Vučića da se samo bavi time i ne razmišlja ni o čemu drugome u zemlji, da ne može da se bavi kampanjom. Postavljate ga u poziciju da ga jedni napadaju jer izručuje nekoga, a drugi jer ne ispunjava svoje obaveze prema Hagu", kazao je Stefanović.

Kako je ministar ocijenio, neki krugovi u regionu i na međunarodnom polju ne mogu da "oproste Srbiji što nije uvela sankcije Ruskoj federaciji".

"Ovdje nije riječ o Šešelju. Nije riječ ni o jednom pojedincu, već o destabilizaciji Vlade. Oni pokušavaju da imaju Srbiju koja je slabija, koja neće imati dobru pregovaračku poziciju u razgovorima sa Prištinom, koja neće moći da vodi samostalnu politiku, da napravimo slabiju Vladu. Mislim da je to suština onoga što se sada dešava u Hagu", kazao je Stefanović.

Haški tribunal izreći će 31. marta presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, a u odluci Tribunala se vlastima Srbije nalaže da "preduzmu sve neophodne mjere da obezbijede prisustvo optuženog izricanju presude".

Zvaničnom Beogradu, vijeće je ostavilo rok do 15. marta da izvijesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao imati u sprovođenju tog naloga.

Šešelj je optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991 do 1993. U pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao, a u novembru 2014. je privremeno oslobođen do izricanja presude.

Poslije jednog neuspješnog pokušaja i štrajka glađu optuženog, suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007. 

U završnoj riječi, marta 2013, tužioci su zatražili da Šešelj bude osuđen na 28 godina zatvora, a optuženi, koji se branio sam, da bude oslobođen.

Šešelj je optužen za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i nehumana djela (prisilno premiještanje) kao zločin protiv čovječnosti. Optužnica ga tereti i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније