Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 02. 2016. 14:09 >> 18:27
25

RATIFIKOVAN SPORAZUM

Srbija: Sloboda kretanja i imunitet za NATO

Skupština Srbije ratifikovala je juče Sporazum o saradnji sa NATO koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO, kao i pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se obavljaju ispitivanja i probe.

Sporazum Srbije i NATO o saradnji u oblasti logističke podrške predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet svim pripadnicima NATO u toj zemlji, kao i privilegije koje sljeduju diplomatama po Bečkoj konvenciji.

Takođe im omogućava da s vojskom Srbije razmjenjuju povjerljive informacije i opremu. Propis široko otvara vrata za još čvršću saradnju Srbije i NATO, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA).

Pripadnici tih tijela NATO-a i njihova vozila imaće, kako se navodi, “pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju” dok će se ulazak u zabranjene bezbjednosne zone usaglašavati sa nadležnim organima. Naglašeno je i da se osoblju NATO na njihov zahtjev mora odobriti pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se obavljaju ispitivanja i probe, piše Blic.

Cjelokupno osoblje uživaće diplomatski imunitet i biće oslobođeno plaćanja poreza, carina, PDV, moći će da uvozi opremu i ugovara nabavku robe, usluga i građevinske radove - bez ikakvih opterećenja. Tačnije, neće imati nikakve namete, osim za komunalne usluge.

Srbija se još u martu prošle godine Individualnim partnerskim akcionim planom (IPAP) obavezala da omogući NATO vojnicima slobodan tranzit kroz Srbiju, da koriste njihovu vojnu infrastrukturu i budu zaštićeni posebnim statusom dok borave na teritoriji Srbije.

IPAP, između ostalog, podrazumijeva potpisivanje SOFA sporazuma kojim se reguliše prelazak granice i nivo imuniteta za pripadnike Alijanse dok prolaze kroz Srbiju ili borave u njoj, kao i pristup vojnim objektima. Srbija se takođe obavezala i da regionalni centar za obuku “Jug”, kod Bujanovca, bude otvoren za sve zemlje članice Partnerstva za mir i NATO, da postepeno usklađuje svoje propise u oblasti odbrane sa EU, uništava viškove naoružanja.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније