Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS ]

07. 03. 2016. 17:55 >> 21:24

POPLAVE U SRBIJI

Vanredna situacija u 11 opština

Zbog obilnih padavina izlile se reke i bujučni potoci pa je vanredna situacija proglašena u Čačku, Topoli, Bajinoj Bašti, Požegi, Ivanjici, Novom Pazaru, Raški, Arilju, Lučanima, Kraljevu i Ljigu. Evakuiše se ugroženo stanovništvo. Vodeni tokovi i dalje rastu. Vojska pomaže lokalnoj samoupravi i pripadnicima Sektora za vanredne situacije.

Narednih sati vodostaj će rasti na Južnoj Moravi sa pritokama, ali i na Mlavi, Peku i Timoku. Na bujičnim vodotocima očekuju se izlivanja. U Srbiji takvih vodotoka ima više od 12.000.

Poplavljena su brojna domaćinstva, oranice, voćnjaci, putevi, a ima i odrona, zbog čega su zatvoreni pojedini putni pravci. Najkritičnije je u Konjevićima, Preljini i Lučanima.

U opštini Lučani je poplavljeno oko 70 domaćinstava, a voda je ugrozila i pojedine stambene objekte što se nikada do sada nije desilo, kaže dopisnik RTS-a. U Lučanima su i pripadnici Vojske i Žandarmerije i svi prate vodostaj rijeke Bjelice koja se trenutno povlači.

Zapadna Morava dostigla je vrh poplavnog talasa u Čačku. Poplavljena je atletska staza, a džakovima se brani hala Košarkaškog kluba Borac. Kiša je večeras ponovo počela da pada.

Vanredno je u Kraljevu, gdje je Štab za vanredne situacije izdao naredbu za evakuaciju stanovništva, pokretne imovine i životinja sa teritorija mjesnih zajednica ugroženih poplavama. U toku je evakuacija naselja Grdica, Oplanići, Adrani i Obrva, javlja dopisnik RTS-a.

Ranije danas, evakuisani su mještani Konjevića i Preljine. Nakon izlivanja Bjelice i pritoka, voda ušla u desetine kuća u Lučanima.

Do sada evakuisano više od 400 ljudi. U Bajinoj Bašti se pokrenula klizišta – nekoliko kuća je potopljeno, a saobraćajnice su oštećene.

U Požegi je pod vodom stotinak kuća i više od 1.500 hektara oranica. U Novom Pazaru nema struje, evakuisano 100 ljudi.

Pored vojske, u krizna područja će biti poslata i žandarmerija, kaže za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

U Srbiji se danas može očekivati 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod. 

Vučić: Vlada će pomoći koliko može

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je Preljinu nakon vijesti da je to mjesto u blizini Čačka poplavljeno, a jedan broj građana evakuisan. On je poručio u razgovoru sa građanima da situacija nije tako teška kao prije dve godine.

Vučić je za sjutra najavio hitnu sjednicu Vlade i pomoć ugroženim područjima.

Nakon obilaska terena, ocijenio je da situacija nije teška kao kao prije dvije godine, ali da je ozbiljna i zahtjeva brzu reakciju.

"Vlada će pomoći, ali nemojte da očekujete da se neko obogati na tome, ali ćete dobiti neku vrstu nadoknade", rekao je Vučić.

On je građanima poručio da neće da daje lažna obećanja, ali da će Vlada pomoći koliko može.

"Nama ostaje da brzo rješavamo problem i da vidimo da svaka kuća bude zadovoljna. Da koliko od sjutra krenu opštinske komisije zajedno sa vladinim komisijama i da nadoknađuju štetu", rekao je Vučić.

Navodeći da je kroz poplave prošao i prije dve godine, Vučić je rekao da je preksinoć nadležne pitao da li je sve u redu i da su mu oni poručili da jeste.

"Kroz ovo sam prošao i prije dve godine. Ne možete da uradite sve. Najradije bih sad direktore... ne znam šta bih uradio sa njima. Pitam ih preksinoć da li je sve u redu... i sve je u redu, koga god da pitam, zato što ne mogu da predvide da će Čemernica da ide metar i trideset više", rekao je Vučić.

Rijeka Čemernica se izlila iz korita jutros i poplavila više stotina domaćinstava u Konjevićima i Preljinskoj Baluzi, a do sad je evakuisano 420 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније