Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me [ Anadolija ]

19. 03. 2016. 13:04 >> 13:05
11

ZA MIR I DEMOKRATIJU

Princu Čarlsu medalja "Ibrahim Rugova"

Princ od Velsa Čarls i vojvotkinja od Kornvola Kamila započeli su drugi dan posjete Kosovu sastankom sa odlazećom predsjednicom Kosova, Atifete Jahjagom, u njenom kabinetu u zgradi Skupštine Kosova u Prištini.

Jahjaga je tokom sastanka, koji je trajao oko sat vremena, princu Čarlsu uručila medalju za mir, demokratiju i humanizam "Dr. Ibrahim Rugova". 

Nakon sastanka, princ i vojvotkinja su zajedno sa predsjednicom i predsjednikom Vladine komisije za nestala lica, Prenkom Gjetajem, prisustvovali memorijalnoj ceremoniji posvećenoj nestalima tokom i poslije rata. Oni su u prisustvu dvadesetak predstavnika porodica nestalih lica položili cvijeće na spomenik nestalim osobama ispred zgrade Skupštine Kosova.

Prinčevski par se potom pozdravio i porazgovarao s članovima porodica nestalih lica. Jedna od majki je od princa zatražila da se izvrši pritisak na Srbiju kako bi se rasvijetlila sudbina nestalih lica i kako bi zločinci izašli pred lice pravde i dobili zasluženu kaznu. Na Kosovu se još uvijek kao nestali vodi više od 1.600 osoba.

Vojvotkinja od Kornvola i Jahjaga će se sresti sa žrtvama seksualnog nasilja da bi razgovarali o izazovima sa kojima se oni susreću tražeći pravdu i da razgovaraju o radu predsjedničkog nacionalnog vijeća. 

Princ Čarls će nakon posjete Prizrenu prisustvovati i ceremoniji polaganja venca u štabu KFOR-a "Film City", u znak sjećanja na osoblje Velike Britanije i KFOR-a, koji su izgubili svoje živote tokom operacija na Kosovu. 

Vojvotkinja Kamila će posjetiti i nevladinu organizaciju “Ideas Partnership” u Kosovu Polju da bi vidjela kako se pomaže ugroženim grupama putem edukacije i ekonomskog jačanja.

Ovo će biti druga posjeta princa Čarlsa Kosovu, prva je bila 1999. godine, a prva posjeta vojvotkinje Kamile.

Posjetom Kosovu, par će završiti svoju jednonedjeljnu posjetu zemljama Zapadnog Balkana, tokom koje su posjetili i Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније