Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija ]

22. 03. 2016. 09:30 >> 09:20
20

NA PRESUDU KARADŽIĆU

Porodice žrtava krenule u Hag

Iz Sarajeva je jutros krenulo 30 predstavnika Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Hag će gdje će u četvrtak, 24. marta, u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju biti izrečena presuda Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici te ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima širom Bosne i Hercegovine.

 

Na put u Hag osim predstavnica Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, krenuli su i predstavnici logoraša, žena žrtava rata, Udruženja žrtava i svjedoka genocida, udruženja za traženje nestalih, Udruženje roditelja ubijene djece Sarajeva, i mnoga druga.

Osim članova udruženja na put ka Hagu krenula su i dva svjedoka protiv Karadžića, te šest osoba koje se dugoročno bave tematikom ratnih zločina u BiH.

Iz Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa smatraju da je izricanje presude Karadžiću istorijski događaj kojim će se skrenuti pažnja na dugogodišnju borbu žrtava za istinom i pravdom.

"Dvadeset godina mi majke čekamo, a najveća je nepravda čekati pravdu. Presuda neće nam ublažiti bol, ali će pružiti neko zadovoljstvo i mislim da je više važna za mlade iz Republike Srpske i Srbije. Mladi ljudi još uvijek laž smatraju istinom, i samom presudom će se vratiti djeca, a naša su djeca budućnost. Našu djecu niko ne može vratiti, ali ipak novim generacijama moramo pomoći da zajedno žive. Htjeli mi ili ne htjeli, BiH je naša zajednička domovina“, izjavila je Munira Subašić, Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Vjeruje da će bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biti izrečena doživotna kazna.

"Nažalost samo za Srebrenicu će se dobiti kazna za genocid, ali se ne slažem jer je genocid i u Kotor Varoši, Vlasenici, Višegradu, Foči, u Prijedoru i u svim mjestima koje su zauzeli napravili su genocid. Ne možemo govoriti samo o Srebrenici. Srebrenicu je dokazao Sud pravde i mnoge su presude pale, ali je važno da se zločincu sudi za ono što je pomogao i Mladiću i Srbiji da uradi, a on je bio ključni čovjek u Bosni i Hercegovini. Ovo je Historijska presuda za cijeli Balkan", istakla je Subašić.

Kada Hotić iz Srebrenice, prije polaska u Hag poručila je kako je ovo historijski dan, istakavši da bi jedino doživotna kazna Karadžiću bila pravedna.

"Konačno je došao dan kada idemo da budemo prisutne kada se bude izrekla presuda najodgovornijoj ličnosti u Bosni i Hercegovini, Radovanu Karadžiću, koji je bio rukovodilac oružja i zločina u BiH. Konačno je došlo vrijeme da 'naplati' to zlo koje je odradio, da bude kažnjen, nadamo se doživotno. To bi bila pravedna kazna", izjavila je Hotić.

U četvrtak će se, kazala je, izreći presuda i oni koji stalno negiraju, poriču da su uradili zlo, moraće prihvatiti istinu.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније