Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 03. 2016. 16:05 >> 17:46
12

REAKCIJE NA PRESUDU

"Nije važna visina kazne, nego suština"

Predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenice i Žepe" Munira Subašić prokomentarisala je za bosanski portal Klix.ba prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću izrečenu danas u Haškom tribunalu po kojoj je osuđen na 40 godina zatvora, istakavši kako je bilo potrebno više argumenata.

“Vidjeli ste da nije osuđen po svim tačkama optužnice. Nadamo se da će Tužilaštvo u Haškom tribunalu pripremiti bolje dokaze i dokazati da se nije desio samo genocid u Srebrenici, nego i u onih sedam opština za koje je bio optužen", kazala je Subašić.

Ona je dodala da nije važna visina kazne, već suština i da se boji da "kroz ovo sve ne bude živjelo njegovo djelo".

Subašić smatra da je potrebno iznijeti više dokaza za koje vjeruje da ih je mnogo.

"U samim Potočarima nisu ubijani samo muškarci, već i beba i žene, i više od 2.000 civila koju su došli i bili u Potočarima tražeći spas. Nisu ih trebali ni hvatati. Među njima su bili moj sin i moj muž", kazala je ona.

Dodik: Presuda rezultat pritiska međunarodnih lobija

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da je apsolutno jasno da je današnja presuda prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu na 40 godina zatvora donesena pod snažnim pritiskom raznih međunarodnih lobija i ranijih stereotipa o isključivo srpskoj krivici za rat u BiH.

"Za mnoge slučajeve u Haškom tribunalu poznato je da nisu zasnovani uvijek na činjenicama, nego da su značajno bili motivisani i političkim motivima, kao i unaprijed skrojenim i optužnicama i presudama", rekao je Dodik, prenose Nezavisne novine.

Dodik je istakao da u prilog tome govori činjenica da je gotovo cjelokupno političko i vojno rukovodstvo Srba procesuirano, a da je izostala odgovornost drugih, poput Nasera Orića, koji se danas "slobodno šetaju po Sarajevu i sa slobode navodno nešto brane, a u međuvremenu uništavaju svjedoke i prijetnjom mijenjaju njihove iskaze".

Čavić: Presuda Karadžiću nije presuda RS

Bivši predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić, izjavio je da je presuda Radovanu Karadžiću individualna i da ne znači presudu Republici Srpskoj, niti prijetnju njenoj ustavnoj poziciji.

"Ne treba očekivati da RS ovom presudom može imati bilo kakve institucionalne posljedice. Vrlo staloženo treba reagovati na sve provokacije koje će uslijediti, jer će presuda sigurno izazvati nezadovoljstvo mešu Bošnjacima", rekao je Čavić za banjalučku ATV, prenosi agencija Beta.

On je rekao da je smatrao da će presuda biti veća, odnosno da će Karadžić biti osuđen na doživotnu robiju.

Čavić je kazao da je sporan dio presude Karadžiću za genocid u Srebrenici, jer je ona zasnovana na "kratkom šifrovanom razgovoru" Karadžića sa civilnim povjerenikom za Srebrenicu, Miroslavom Deronjićem.

Dragomir Keserović, penzionisani general Vojske Republike Srpske i svjedok Karadžićeve odbrane, izjavio je da presuda od 40 godina prvom predsjedniku RS, Radovanu Karadžiću, na prvi pogled izgleda previsoka, ali da je jako bitno da on nije optužen za genocid u sedam opština u BiH.

Keserović je ocijenio da je zanimljiv detalj da je Karadžić osuđen za genocid u Srebrenici na osnovu "jednog kratkog telefonskog razgovora" sa civilnim povjerenikom za Srebrenicu, Miroslavom Deronjićem, što, kako je kazao, ostavlja mogućnost Karadžićevoj odbrani da u žalbenom postupku osporava taj detalj.

Advokat Krstan Simić izjavio je da je ohrabrujuće to što Karadžić nije osuđen na doživotnu robiju, ističući da je ova presuda, kao i sve ostale koje se odnose na ratne zločine, treba da bude opomena svima u BiH da se ratne strahote na ovom području nikada ne ponove.

Simić je kazao da je zadovoljan dijelom presudom kojom je Karadžić oslobođen za genocid u sedam opština u BiH, ali da je iznenađen da je presuđen za genocide u Srebrenici po direktnoj, a ne komandnoj odgovornosti.

Ambasada SAD: Nadamo se da će presuda porodicama donijeti spokoj

Američka ambasada u Sarajevu smatra da je presuda Haškog tribunala prvom predsjedniku RS, Radovanu Karadžiću, važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca za strašne patnje građana Bosne i Hercegovine.

"Nadamo se da će to žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena", prenijeli su sarajevski mediji stav ambasade SAD u Sarajevu.

Oni su pozvali sve strane da prihvate tu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom suživotu, koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su prava svih njenih građana zaštićena.

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo Karadžića na 40 godina zatvora, po 11 tačaka optužnice, među kojima i za genocid u Srebrenici.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније