Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

02. 05. 2016. 19:14 >> 18:57
11

HAŠKO TUŽILAŠTVO

"Šešelj da bude osuđen ili da mu se ponovo sudi"

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas od apelacionog vijeća da poništi oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju i osudi ga za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH ili da naloži ponavljanje cijelog sudjenja.

U najavi žalbe, koju je Tribunal danas objavio, Tužilaštvo ocjenjuje da je oslobađajuća presuda "nerazumna" i "neobrazložena".

Prvostepeno sudsko vijeće, prema Tužilaštvu, propustilo je da razmotri mnoge važne dokaze, da se izjasni o ključnim pitanjima i da navede na kojim je pravnim propisima zasnovalo oslobađajuću presudu.

Mnoge greške koje su sudije počinile u potpunosti obezvrjeđuju čitavu prvostepenu presudu, tvrde tužioci. Kao najznačajnije greške, oni navode to što je vijeće ustanovilo da nije bilo sistematskih i raširenih napada na civile uprkos opsežnim dokazima.

Takođe, prvostepeno vijeće je, po tužiocima, pogriješilo kada nije odbacilo, već usvojilo Šešeljev argument da nije bilo progona civila, već da su oni bježali iz ratnih zona i da su autobusi kojim su prevezeni bili obezbijeđeni kao "humanitarni gest".

Tužilaštvo naglašava i da su sudije potpuno zanemarile njegove dokaze o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je Šešelj učestvovao, ne razmotrivši dokaze o obrascu zločina i namjeri koju je Šešelj dijelio sa ostalim učesnicima.

U drugoj osnovi za žalbu, Tužilaštvo ocjenjuje i da je prvostepeno vijeće pogrešno protumačilo činjenice, zbog čega je cio postupak nepropisan i pravda nije zadovoljena.

"Na osnovu cijelog dokaznog materijala, razumno vijeće nije moglo zaključiti da nijesu dokazani zločini protiv čovječnosti: da optuženi nije odgovoran za te zločine kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu: da optuženi nije podsticao zločine: da nije pomagao i podržavao zločine koje su šešeljevci počinili: da nije sam fizički počinio zločine progona, deportacije i prisilnog premještanja i, na kraju, da nije krivično odgovoran", pišu tužioci u najavi žalbe.

Na kraju, glavni tužilac Serž Bramerc traži da žalbeno vijeće poništi prvostepenu presudu i Šešelja proglasi krivim i osudi. Kao alternativno rješenje, Bramerc traži da se presuda poništi, a čitavo suđenje Šešelju ponovi.

U dogledno vreme, haško Tužilaštvo podnijeće sudu cijelu žalbu i detaljnije obrazložiti njene osnove.

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta oslobodio krivice Šešelja. Za oslobađanje su glasali predsjedavajući sudija Žan-Klod Antoneti i sudija Mandaje Nijang, dok je sudija Flavija Latanci  imala suprotno mišljenje - da bi Šešelja trebalo osuditi.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније