Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 05. 2016. 10:46 >> 10:30
2

ISPOVIJEST POVRATNIKA

Albanac-džihadista: Ja sam prevareni vjernik

Povratnik iz Islamske države, albanski državljanin, rekao je za Dojče vele da danas sebe smatra prevarenim vjernikom.

U Njemačkoj povratnici iz “Islamske države“ moraju da odgovaraju pred sudom. U Albaniji takođe. Za razliku od Njemačke, u toj balkanskoj zemlji do sada nije pokrenut nijedan postupak protiv džihadista koji su se vratili iz Sirije – iako je za učešće u oružanim sukobima u inostranstvu albanskim zakonom predviđena kazna od nekoliko godina zatvora.

Sander Leši, savjetnik za bezbjednost albanskog premijera Edija Rame, izjavio je da “se povratnici plaše krivičnog gonjenja“ i zato odlaze u ilegalu.

Ebu Zaid (pravo ime poznato redakciji Dojče Velea), 28-godišnji Albanac, jedan je od njih. Svoju priču je ispričao u jednom muslimanskom restoranu u Tirani.

Kaže da je bio “raspušteno“ dijete. Oružje i tuče nijesu mu bile nepoznate prije nego što je, ima tome nekoliko godina, islam počeo da određuje njegov život:

“To je bio moj spas“.

Kao i u mnogim muslimanskim porodicama u Albaniji, ni u njegovoj porodici religija nije igrala veliku ulogu. Međutim, istraživao je salafizam, učio arapski, rano se oženio – “kao što i priliči muslimanu“.

Internet ga inspirisao na džihad

“Sve što sam vidio, prilično me je pogodilo kao vjernika. Htio sam da pomognem muslimanskoj braći. Odlučio sam da odem u Siriju. Nijesam osjećao nikakav strah, već sam imao herojski osjećaj da radim nešto dobro: ja pomažem da se zbaci Bašar al-Asad“.

Ebu Zaid je sa još dvojicom Albanaca 2014. otputovao u Siriju. Roditeljima je rekao da ide u Saudijsku Arabiju da studira religiju.

“Put je bio jednostavan: od Tirane do Istanbula autobusom za 40 eura, i još 40 eura do sirijske granice. Nije bilo kontrole.“

Mlade Albance su sa druge strane granice dočekali i odveli do Alepa, gdje su se prvo borili na strani Al Nusra Fronta.

“Sve je bilo precizno organizovano: oružje, uniforma, hrana. Tamo sam upoznao dosta mladih ljudi iz Francuske, Danske i Njemačke. S obzirom na to da dobro govorim arapski, imao sam sa svima veoma dobre kontakte. Bio sam najbolji prijatelji s jednim starijim gospodinom iz Bosne. Sa njim sam stalno pričao.“

"Nije bilo milosti"

Ebu Zaid kaže da je zbog iskustva sa oružjem važio kao “koristan“. Poslije mjesec dana, mladi dobrovoljci učestvovali su u borbi oko Alepa. Da li je nekoga ubio? Ebu Zaid neće da odgovori direktno:

“Nijesmo imali nikakvih sumnji: borili smo se protiv neprijatelja, vojnika Bašara al-Asada i nije bilo milosti.“

Ubrzo je primijetio borbu za vlast između Al-Nusra Fronta i “Islamske države“. Bio je impresioniran propagandom ID, pa joj se pridružuje u posljednjim mjesecima svog boravka u Siriji:

“ID je bila bolje organizovana. Imali su više oružja i bili su bolje finansirani – ne znam odakle.“

Ali realnost među mladim ID-borcima bila je drugačija. Iskustvo mu je otvorilo oči:

“Poslije više sati borbe u Alepu, konačno smo izašli da pokopamo svoje mrtve vojnike. Ali, bilo je i mrtvih vojnika iz Asadovih trupa. Jedan od nas, Egipćanin, otišao je i mrtvom vojniku odsjekao uši. Sakaćenje leševa veliki je grijeh u islamu.“

Razočaran  ID-džihadistima

“Oni nijesu imali vjersku nastavu, ne poznaju Kuran – zbog toga takav ekstremizam. Ako te uhvate sa cigaretom – opomenu te, ako slušaš muziku – unište ti računar. Mnogi slijepo slijede komande.“

U Siriji je upoznao mnoge mlade Evropljane koji su željeli da se vrate.

“Pitali su me da li je povratak u skladu sa islamom i ja sam rekao – da. Onda su pitali druge koji su im rekli: Ne, ne možete da se vratite. To nije zemlja islama.“

Prošle godine, nakon što su dvojica njegovih prijatelja Albanaca poginuli, poželio je da se vrati kući.

“To nije bilo samo razočaranje onim što sam tamo videio. Posebno sam bio dirnut licima moje djece i suzama moje majke tokom naših razgovora preko Skajpa.“

Tako obrazlaže svoj povratak kući.

“Danas sebe smatram prevarenim vjernikom. Rat je rat – nikada lijep. Tamo nema spasenja.“ ID-komandantu u Siriji rekao je ide da pokupi svoju ženu i djecu u Turskoj.

Po povratku u Albaniju, Ebu Zaid se drži podalje od vlasti. Živi povučeno u Tirani kao radnik. Njegovi bliski prijatelji čestitali su mu na povratku, a on kaže:

“Danas imam više saosećanja za ljude.“

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније