Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 05. 2013. 17:49 >> 17:49

SUD BiH

Sarajevo:Blokirana Keljmendijeva imovina

Sud Bosne i Hercegovine je danas blokirao sedam nekretnina koje se nalaze u vlasništvu kosovskog biznismena Nasera Keljmendija, uključujući i Hotel Casa Grande na Ilidži.

Odluka Suda se također odnosi na dva stana u Sarajevu i četiri kuće sa parcelama koje se nalaze u sarajevskim naseljima Hrasnica i Butmir.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Keljmendija za organizovani kriminal, odnosno za trgovinu drogom i ubistvo.

 

 

U Prijedlogu Tužilaštva za blokadu imovine, upućenog Sudu BiH 13. maja ove godine, navedeno je da je Keljmendi novcem stečenim prodajom droge kupovao nekretnine na teritoriji Kantona Sarajevo.

U Tužilaštvu navode da će nakon podizanja optužnice u daljem postupku dokazivati da je Keljmendijeva imovina proistekla upravo iz činjenja ovog krivičnog djela, navodi se u prijedlogu.

Centar za istraživačko novinarstvo je ranije pisao da Keljmendi posjeduje značajnu imovinu u BiH, ali i u Crnoj Gori i na Kosovu. CIN je, uz ostalo, objavio da je ovaj kosovski biznismen 2009. godine u Ulcinju investirao u gradnju Hotela Casa Grande te da u ovom crnogorskom ljetovalištu posjeduje više stanova.

Savezna centralna banka Sjedinjenih Američkih Država je u junu prošle godine zatražila od crnogorskih vlasti da blokiraju Keljmendijevu imovinu. Zahtjev je stigao na dan kada je američki predsjednik Barak Obama u specijalnom izvještaju Bijele kuće označio Nasera Keljmendija stranim narkobosom, zbog čega je njegovo ime dodato na amaričku crnu listu.

Na osnovu Interpolove potjernice koju je u septembru prošle godine raspisao Sud BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, Keljmendija je uhapsila kosovska policija 5. maja ove godine. Tada je s njim uhapšen i Fuad Nikći koji se u izvještaju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz 2008. godine - Zločinačka organizacija Naser Keljmendi - opisuje kao jedan od vojnika Keljmendijevog klana.

SIPA je u tom izvještaju navela da se Keljmendi nalazi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u cijelom regionu. Keljmendijeva organizacija je, prema ovom izvještaju, umiješana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i lihvarenje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније