Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 05. 2013. 21:48   >>  21:48

GRUPA MEK

Iranski opozicionari našli utočište u Albaniji

Tirana je ponudila novi dom za 210 pripadnika grupe Mujahedin-e-Khalq, koji su bili smješteni u blizini Bagdada.

Američke vlasti su saopštile da je 14 iranskih opozicionara napustilo bivšu američku bazu u Iraku i uputilo se u Albaniju, u okviru napora Ujedinjenih nacija da raseli nekoliko stotina Iranaca.

Tirana je ponudila novi dom za 210 pripadnika grupe Mujahedin-e-Khalq (MEK), koji su bili smješteni sa skoro 3.000 ljudi u kampu Liberty u blizini Bagdada.

 

 

 Portparolka Stejt Dipartmenta Džin Psaki izjavila je da je prvih 14 stanovnika kampa u srijedu otišlo na "svoje stalno prebivalište u Albaniju".

"SAD je zahvalan Vladi Albanije na njenom velikom humanom gestu", navela je Psaki u saopštenju.

Psaki je, takođe, zatražila od lidera MEK-a da "u potpunosti sarađuju" tokom procesa raseljavanja, kojim rukovodi Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice, kao i da omoguće zvaničnicima UN-a da imaju pristup kampovima za smještaj.

Povećana bojazan

U raketnom napadu na kamp Liberty u februaru ubijeno je sedam ljudi, što je uvećalo bojazan za sigurnost njegovih stanovnika, saopštio je MEK.

Iranska grupa je osnovana 60-ih godina u znak protivljenja tadašnjem šahu, a poslije Islamske revolucije 1979. godine MEK je krenuo u oružanu borbu protiv režima vjerskih vođa.

Bivši irački lider Sadam Husein dozvolio je grupi da osnuje bazu nazvanu kamp Ašraf, sjeveroistočno od Bagdada, poslije pokretanja rata sa Iranom 80-ih godina.

Svi članovi MEK-a u Iraku prešli su u kamp Liberty u sklopu mirovnog procesa UN-a, koje pokušavaju raseliti van zemlje.

MEK danas tvrdi da je odustao od oružane borbe i da mirnim sredstvima nastoji svrgnuti Vladu u Teheranu.

Britanija je 2008. tu grupu skinula sa liste terorističkih organizacija, nakon čega je to učinila Evropska unija 2009, a potom i SAD 2012. godine.

Aljazeera,agencije

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније