Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 05. 2013. 22:29 >> 22:34

PRESUDA

"Djevojka monstrum" osuđena na četiri godine

Monika Karan Ilić osuđena na četiri godine zatvora, jer je 1992. godine mučila i psihički zlostavljala nesrpsko stanovništvo u brčanskom logoru "Luka" i stanici javne bezbjednosti. U vrijeme zločina za koje se tereti imala je 17 godina.

Osnovni sud u Brčko distriktu proglasio je Moniku Karan Ilić krivom za zločine počinjene u brčanskom logoru "Luka" i Stanici javne bezbjednosti i osudio je na četiri godina zatvora.

Karan Ilić je osuđena jer je od maja do polovine juna 1992. godine mučila i psihički zlostavljala nesrpsko stanovništvo.

Od ukupno osam optužnica osuđena je po šest njih, a oslobođena krivice po dvije , prenijela je Balkanska istraživačka mreža.

 

 Takođe se tereti da je u logoru "Luka" kisjelinom polila jednog od zatvorenika po očima i tijelu, kao i da je četvoricu logoraša rezala po tijelu razbijenom flašom.

Iako su svjedoci to potvrdili, Sudsko vijeće je odlučilo da to ne može u cjelosti biti dokazano.

Sudsko vijeće je u obzir uzelo i činjenicu da je optužena u vrijeme zločina za koje se tereti imala 17 godina.

Monika je uhapšena u Prijedoru, a u pritvoru se nalazi od 2011. godine.

Redžić:Važno je da je osuđena

Predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta BiH Fadil Redžić, istakao je kako je najvažnije da je ona osuđena kao ratni zločinac.

"Kao predsjednik logoraša bio sam na saslušanjima i na svim svjedočenjima. Donesena presuda nalazi se u takvim okvirima sudstva i tužilaštva. Mi moramo da shvatimo da sudstvo i tužilaštvo imaju određene stavove i da moraju donijeti presudu onako kako bi trebalo da je donesu – na osnovu svih iskaza i svjedočenja. Njen brat je dobio kaznu od šest godina, a ona četiri, s tim da će joj se u to uračunati i 17 mjeseci koje je provela u pritvoru. Tako da joj ostaje da odsluži još oko dvije godine i pet mjeseci kazne. Ono što je najbitnije je da je ona osuđena kao ratni zločinac", izjavio je Redžić za Klix.ba.

Redžić smatra da, u odnosu na sve što je Karan-Ilić činila, kazna možda i jeste preblaga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније