Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

14. 05. 2016. 13:05 >> 15:44
3

U AUSTRIJI

Obilježena 71. godišnjica Blajburga

U Blajburgu, u Austriji danas se obilježava 71. godišnjica stradanja pripadnika snaga kvislinške ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svjetskom ratu, ali i civila, a na komemoraciji pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske učestvuju predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Na putu prema Blajburgu, jutros su na groblju Dobrava kod Maribora zajednički vijenac položili predsjednik Sabora Hrvatske Željko Rajner i prvi potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko, saopštila je vlada.

Tamo je i nekoliko ministara, među kojima i ministar spoljnih poslova Miro Kovač i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Prema najavama, zajednički vijenac na spomenik na Blajburškom polju položiće predsjednik Sabora, prvi potpredsjednik vlade, a u ime predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, njena izaslanica, predsjednica Udruženja Hrvatski križni put Bruna Esih.

Na komemoraciji u Blajburgu nije premijer Tihomir Orešković koji je u petak sam posjetio Tezno i Blajburško polje.

Orešković je pozvao sve koji će učestvovati danas na komemoraciji u Blajburgu da to učine dostojanstveno i s poštovanjem, jer je, kako se navela vlada u saopštenju, razlog obilježavanja te tragedije samo i isključivo iskazivanje pijeteta žrtvama.

Vijenac za žrtve juče je u Blajburgu položio i potpredsjednik vlade Božo Petrov iz Mosta i o tome izvijestio jutros putem svog Fejsbuk profila. On je takođe pozvao na prestanak podjela.

Komemoraciju u Blajburgu organizuje Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je od ove godine ponovo Sabor Hrvatske, dok je supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Sabor Hrvatske ukinuo je pokroviteljstvo toj komemoraciji 2012. u vrijeme vlade koalicije lijevog centra pod obrazloženjem da su se na Blajburškom polju "odvijale završne i legitimne borbe između Narodnooslobodilačke vojske i tada već gotovo poraženih Pavelićevih snaga", te da je tamo bilo stradanja vojnika s obje strane, ali ne i nevinih žrtava, kojih je, međutim, bilo na Križnom putu.

Prošle godine pokrovitelj je bila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Na tim komemoracijima, na kojima je proteklih godina bila vrlo vidljiva ustaška ikonografija, nikad nije bilo najviših hrvatskih funkcionera. Bivši premijeri, kao i bivši predsjednik Ivo Josipović polagali su vijence kod spomen-ploče na Blajburškom polju, ali ne u vrijeme komemoracije.

Iako je po preuzimanju funkcije prošle godine aktuelna predsjednica najavila da će ići na komemoraciju u Blajburg, od toga je odustala, pa je tamo otišla nekoliko dana ranije, bez pratnje medija. Tada je na sličan način, bez najave i u tajnosti posjetila i Jasenovac, što je naišlo na brojne kritike. Ove godine nije bila ni u Jasenovcu ni u Blajburgu, već je tamo poslala svoje izaslanike.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svjetskom ratu, kao i civila. Oni su htjeli da se predaju savezničkim snagama, ali su ih one predale jugoslovenskoj vojsci. Dio zarobljenih odmah je ubijen, a dio je sljedećih nekoliko mjeseci ubijen u marševima kroz bivšu Jugoslaviju, zvanim Križni put. Tačan broj ubijenih još nije utvrđen.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније