Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 05. 2016. 21:38   >>  21:20

ODLUKOM SOBRANJA

Formirana Komisija za opoziv Ivanova

Makedonski poslanici donijeli su večeras odluku o formiranju Komisije koja bi trebalo da utvrdi odgovornost predsjednika Đorđa Ivanova u vezi sa odlukom da abolira aktere afere "Prisluškivanje", dok su na ulicama nastavljeni protesti.

Komisija, naime, treba da procijeni osnovanost predloga za utvrđivanje odgovornosti Ivanova koju je podnijela opoziciona SDSM Zorana Zaeva, prenijela je agencija MIA.

Odluka je donijeta sa 52 glasa "za" i 33 "protiv".

Komisija će imati 11 članova, a njom će predsjedavati Zoran Ilioski iz VMRO-DPMNE.

Šest članova komisije će biti iz vladajuće VMRO-DPMNE, po dvoje iz koalicionog partnera DUI i SDMS i jedan iz opozicione DPA.

Odluku bi trebalo da donese u roku od sedam dana. Da bi opoziv prošao u parlamentu, potrebno je da ga podrži dvije trećine poslanika.

Ivanov je početkom aprila abolirao političare iz redova i VMRO-DPMNE i SDSM od optužbi vezanih za aferu prisluškivanja, što je pokrenulo svakodnevne opozicione proteste i produbio političku krizu.

Prije dva dana, Ivanov je objavio da je donio odluku o poništenju pomilovanja za 22 osobe zbog toga što su, kako je objasnio, svi oni politički eksponirana lica.

"U saglasnosti sa Zakonom za dopunu zakona o pomilovanju, donio sam odluku o poništenju odluke o aboliciji, odnosno oslobađanju od postupka gonjenja za sva politički eksponirana lica, ukupno 22", kazao je Ivanov u obraćanju u predsiedničkoj vili "Vodno", a prenijela MIA.

Ivanov je objasnio da sva druga lica koja su abolirana 12. aprila, u skladu sa zakonskim izmjenama, imaju mogućnost da lično podnesu zahtjeve za poništenje odluka o njihovoj aboliciji.

"Nijedan političar nije iznad zakona. Nijedan političar nije nedodirljiv. Naprotiv, svako će odgovarati za svoje postupke", rekao je Ivanov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније