Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 06. 2016. 10:08   >>  09:49

MAKEDONSKI PREDSJEDNIK

Ivanov:Mogao sam da šaljem vojsku ili da aboliram

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov je u obraćanju naciji kazao da se na aboliranje političara u toj zemlji, optuženih u aferi prisluškivanja, odlučio jer je "moralo nešto da se uradi da bi spriječio najgori scenario".

 

 

 

Njegova odluka o aboliciji zvaničnika i vlasti i opozicije, donijeta u aprilu ove godine, pokrenula je svakodnevne proteste u Skoplju i drugim makedonskim gradovima, a Ivanov je u međuvremenu djelimično povukao odluku, da bi prije dvije nedjelje u potpusnosti poništio aboliciju za svih 56 osumnjičenih.

- Građani Makedonije "moraju da znaju da smo bili blizu otvorenih i nasilnih građanskih nemira koje su promovisali optuženi u slučaju "Puč" - rekao je Ivanov, prenosi MIA.

Takođe, naveo je on, nešto je moralo da bude učinjeno da bi se spriječio najgori scenario.

- U tako složenim uslovima imao sam na raspolaganju dva instrumenta - reaktivni i preventivni. Reaktivna opcija značila je da stojim po strani i čekam da se situacija pogorša. Onda bih bio primoran da angažujem vojsku da smiri situaciju...Preventivno sam odlučio da aboliram sve one koji su bili uključeni u političku krizu.Moje abolicije bile su način da se zamrznu neprijateljske namjere suprotstavljenih strana - naveo je Ivanov.

On je zahvalio policiji na profesionalizmu i na tome što nisu "nasjeli na provokacije", makedonskim građanima za to što su "odbacili nasilje", kao i bezbjednosnim službama što su na vrijeme izvještavale o planovima onih koji su htjeli da vrše nasilje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније