Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

23. 06. 2016. 18:07   >>  17:48 2

OPOZICIJA PREDLAŽE

Zaev: Izbori da budu 6. novembra

Lider najveće makedonske opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je danas predsjednika države Đorđa Ivanova da podnese ostavku, kako bi vanredni predsjednički i parlamentarni izbori mogli da budu održani istovremeno 6. novembra.

"Đorđe Ivanov treba odmah da ode. Ako želi da pomogne Makedoniji može dodatno precizno da to uradi 26. septembra pa da 40 dana poslije, 6. novembra idemo na izbore. To je još jedan argument zašto treba na jesen da idemo na izbore", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Zaev je kao "sramno" ocijenio sinoćnje obraćanje predsjednika Ivanova građanima u kojem je opoziciju, nevladine organizacije i Specijalno tužilaštvo optužio za krizu u Makedoniji, kao i da se iz inostranstva vodi specijalni rat protiv Makedonije, ali nije rekao ko to radi.

"On (Ivanov) je dužan javno da objavi dokaze da strane obavještajne službe spremaju rat. A ako nema dokaze za svoje tvrdnje, mora odmah da podnese ostavku", rekao je lider SDSM Zoran Zaev.

Lider makedonske opozicije je rekao da su izbori rješenje za političku krizu, ali da prethodno treba da bude ispunjen minimum uslova za njihovo sprovođenje na kojima SDSM insistira.

Prema Zaevu, "pročišćavanje" izborne liste može da se obavi brzo, pri čemu političke partije neće imati uticaj na ispunjavanje tog uslova, a i medijske reforme mogu da se obave odmah.

"U tom slučaju može da se definiše datum izbora i vlada koja treba da ih pripremi", rekao je lider opozicije, ističući da nikako nije u planu da se parlamentarni izbori održe u redovnom terminu 2018.

Vladajuća stranka VMRO DPMNE, kako je istakao, "može da sanja o 2018".

"To je kriminalna vlast i treba što prije da ode. Mi mislimo da je to najbolje za građane Makedonije. Hajde na jesen da idemo na izbore", rekao je Zaev i dodao da sva istraživanja pokazuju da će na izborima pobijediti opozicija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније