Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

25. 06. 2016. 15:57 >> 15:38

"VELIKI KORAK ZA SRBIJU"

Beograd: LGBT šetnja bez incidenata

Pripadnici LGBT populacije prošetali su centrom Beograda od Pionirskog parka do Trga Republike. Kako nije bilo ni najmanjeg incideta, organizatori su skup "Ponos Srbije" ocijenili kao veliki korak za Srbiju i demokratiju.

Predstavnica Udruženja Egal major Helena Vuković ocijenila je šetnju, "tokom koje se nije mogao čuti nijedan ružan glas prolaznika i posmatrača", kao preokret u organizaciji prajd skupova, ali i veliki korak za prava LGBT populacije i demokratiju, jer se na taj način pokazuje poštovanje prava osetljivih grupa, prenosi Beta. 

"Izvan sebe sam od sreće. Ovo je fantastična organizacija kojom je Beograd pokazao svoje demokratsko lice i da Srbija ide naprijed. Zaista veliki pomak. Nema nijednog lošeg povika prema koloni, nema bornih kola, nema helikoptera koji nadlijeću grad. Mislim i da je ovo prekretnica za sljedeći prajd", rekla je transrodni major Helena, koja je nedavno izašla iz bolnice.

Ona je rekla da se današnjm skupom traži nulta tolerancija prema nasilju, ali ne samo prema LGBT populaciji, već prema svim mraginalizovanim grupama, ekonomsko osnaživanje i zakonska regulativa za sklapanje gej brakova i mogućnost izdavanja dokumenata transrodnim osobama. 

Današnji skup "Ponos Srbije", koji je počeo minutom ćutanja za žrtve u gej klubu u Orlandu, održan je u znak sjećanja na noć između 27. i 28. juna 1969. kada su se tražeći svoja prava prvi put organizovale marginalizovane grupe - homoseksualci i crnci koji su trpjeli represiju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније