Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R.

25. 06. 2016. 21:38 >> 21:20

ADVOKAT TRAŽI SLOBODU

Šarić pred sudom na jesen

Novo suđenje Darku Šariću za šverc kokaina počeće na jesen, a njegov branilac Radoslav Baćević najavljuje podnošenje zahtjeva za puštanje iz pritvora.

Stručnjaci objašnjavaju da je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu od 20 godina zatvora najvjerovatnije iz procesnih razloga što nikako ne znači da pljevaljski narko bos nije kriv, prenosi B92.

Od trenutka kada je kod Montevidea na jahti Maui pronađen kokain i kada se za Šarića prvi put čulo, pa do presude pljevaljskom narko bosu prošlo je punih 6 godina.

A sada je sud šverc 5,7 tona kokaina vratio u južnoameričke luke, na početak. Za Darka Šarića više ne važi 20 godina robije, presuda ukinuta i za njegove saradnike.

Odjeljenje za organizovani kriminal je poslije sjednice vijeća, 25. maja potvrdilo prvostepenu presudu, u oslobađajućem dijelu, dok je u osuđujućem dijelu, zbog "bitnih povreda odredaba krivičnog postupka", prvostepena presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Okrivljenom Darku Šariću pritvor je produžen do dalje odluke prvostepenog suda.

Stručnjaci objašnjavaju da u odluci Apelacionog suda nema ničega šokantnog, jer ona predstavlja pokušaj da se dođe do pravno bolje presude.

"Znam da smo skloni kao populacija da vjerujemo da iza svega stoji novac i korupcija. To ne mora da znači. Ova presuda nije ukinuta zato što nije utvrđeno meritorno ili materijalno pravo. Dakle, to ne znači da on nije kriv, nego znači da je vijeće iz procesnih razloga napravilo takve propuste koje da nije ukinuo Apelacioni sud ukinuo bi Ustavni ili Sud u Strazburu", kaže advokat Božo Prelević.

Za odbranu u ovom slučaju potpuno očekivan drugostepeni rasplet. Naime, Šarićev branilac Radoslav Baćević objašnjava da je kako kaže na svakoj stranici prvostepene presude mogla da se pronađe bar jedna povreda zakona. Usvojeno je sve na šta se odbrana žalila.

"Ja očekujem da će u ponovljenom postupku sud cijeniti ono što mu je dato kao nalog od apelacije i da će donijeti pravilnu odluku da protiv Darka Šarića ne postoje dokazi da je učinio krivično djelo", rekao je Baćević.

Na konstataciju da ne postoji nikakva šansa da Šarić bude pušten iz pritvora, advokat je rekao da će se to tražiti.

"Ne znam da li postoje šanse, vidjećemo... Po meni, postoje...", zaključio je Baćević.

Prva optužnica protiv Šarića podignuta je 2010. i tada je za njim raspisana i međunarodna potjernica. Tužilaštvo je zbog šverca kokaina kasnije podiglo još četiri, a za pranje novca još tri optužnice protiv Šarića. On se 2014. predao srpskim pravosudnim organima. Novo suđenje narko bosu trebalo bi da počne u septembru, a advokati koji imaju veze sa ovim slučajem kažu da je spisak stvari koje treba otkloniti u novom postupku baš dugačak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније