Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

30. 06. 2016. 14:05   >>  13:45

TUŽILAŠTVO SAOPŠTILO

Srbija: Nema krivca za pad helikoptera

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da nema mjesta pokretanju krivičnog postupka povodom pada helikoptera 13. marta 2015.

Kako je navedeno, krivični postupak protiv lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka neće biti pokrenut jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata preduzeli radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog djela, javlja B92.

U Predistražnom postupku je utvrđeno da je u lancu komandovanja, prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično pravnu, već eventualno disciplinsku težinu vezanu za lanac komandovanja.

To se kako navodi tužilaštvo, nesumljivo utvrđuje iz iskaza saslušanih svjedoka i sadržine nalaza i mišljenja stručnih lica, koja su u formi vještačenja sprovedena tokom predistražnog postupka.

Tužilac je takođe imao u vidu i cijenio je činjenicu da je prema brigadnom generalu Predragu Bandiću i general majoru Živak Ranku pokrenut disciplinski postupak i ta okolnost nije uticala na stav tužilaštva da bude donijeta drugačija odluka.

Odluka tužilaštva bazirana je i potkrepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka, napominje se u saopštenju.

Tužilaštvo podsjeća da je tokom predistražnog postupka sveobuhvatno razmotrilo događaje, činjenično stanje, izjave više desetina saslušanih svjedoka, obavljena kompleksna vještačenja, nalaze i mišljenja Komisije za osnovno ispitivanje udesa i Komisije za ispitivanje vanrednog događaja.

Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd, pao je 13. marta 2015. u Surčinu. Tada je nastradalo svih sedam putnika, četiri pripadnika VS, dva doktora i beba, a povodom tog događaja Više tužilaštvo u Beogradu sprovodi istražni radnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније