Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 07. 2016. 20:59 >> 20:42
20

SRB U HRVATSKOJ

Godišnjica ustanka u sjenci incidenata

U mjestu Srb u Lici obilježava se 75. godišnjica antifašističkog ustanka naroda Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. Organizatori su Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista.

Hrvatski mediji javljaju da je Srb pod opsadom policije. Obilježavanje godišnjice ustanka kraj partizanskog spomenika proteklo je u sjenci niza incidenata, prijetnji i provokacija pripadnika Autohtone Hrvatske stranke prava i njihovih pristalica.

Hina je javila da je petnaestak žena u više navrata prekidala govor bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića pjevanjem domoljubnih pjesama.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac je poručio onima kojima je, kako je rekao, današnji dan kontroverzan da pročitaju tekst Slavka Goldštajna o ustanku u Srbu.

"Mi ne spadamo među ekstreme, mi želimo normalan život", rekao je Pupovac.

Nikola Budija je kritikovao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zato što je izbacila Titovu bistu sa Pantavčaka po dolasku na tu funkciju.

"Ja sam Hrvat ali nijesam ustaša, nego Titov borac", rekao je Budija.

Inače, policija je od jutra temeljno kontrolisala automobile na ulazu u Srb da se ne bi dogodilo da neko unese neki nepoželjni predmet.

Predstavnici Autohtone Hrvatske stranke prava su u jednom trenutku blokirali magistralu na potezu od Knina ka Srbu i čitali Oče naš.

Iako ranije planirano okupljanje predstavnika A-HSP nije održano, predstavnik SNV-a je prigovorio policiji da nije na adekvatan način obezbijedila uredno prijavljeno javno okupljanje.

S druge strane, Vladimir Kinđerski je u ime pravaša optužio policiju da nije propustila ka Srbu demostrante koji su na sebi imali majice HOS-a, pa su oni blokirali saobraćaj, što je potrajalo oko sat vremena.

Ulazak u Srb im je omogućen nakon što su majice preobukli naopako da se ne vidi natpis.

General hrvatske vojske i saborski zastupnik Željko Glasnović grubo je napao predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića rekavši mu da je "moralna nakaza", da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča velikosrpsko-četničko-imperijalističku agresiju, a svojim djelovanjem brani da do hrvatskog naroda dođe istina.

Takođe je rekao da je zbog te velikosrpske politike na ovim prostorima od 1912. do 1990-ih godina ubijeno 500.000 ljudi.

Komentarišući taj napad, Pusić je kazao da su Glasnovićeve riječi očigledna revizija istorije i dodao da ni on niti drugi učesnici antifašističkog skupa ne negiraju četničke zločine, u Lici i drugdje, ali i da je činjenica da su se ljudi digli na ustanak upravo zbog ustaških zločina koji su mu prethodili.

Naglasio je i da je iz 90-ih godina poznato ko je činio zločine u Hrvatskoj - četnici, paravojska i JNA, a ne antifašisti. Obilježavanje Dana ustanka u Srbu je počelo sa dvadesetak minuta zakašnjenja polaganjem vijenaca na spomen obilježje.

Obilježavanju je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније