Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila R.B. ]

27. 07. 2016. 23:20   >>  23:00

IVANOV STRAHUJE

Balkan moguća meta terorističkih napada

U Makedoniiji trenutno ima 86 povratnika sa ratišta u Siriji, izjavio je danas makedonski predsjednik Đorđe Ivanov. On je ocijenio da balkanski region nije isključen kao mjesto mogućih terorističkih napada.

Kako prenose lokalni mediji, Ivanov je tokom obilaska granice sa Grčkom, istakao da makedonske službe i policija intenzivno prate osobe koje su povratnici sa ratišta. 

"Dio njih je priveden u akciji Ćelija, dio se slijedi, ali to je teško dokaziv dio. Policija i službe su se dosada efikasno nosile sa tim", rekao je Ivanov.

Makedonski predsjednik je ocijenio da balkanski region nije isključen kao mjesto mogućih terorističkih napada, kada se ima u vidu da iz regiona ima više od 1.000 boraca u Siriji, od kojih se 60 odsto vratilo.

"S gubitkom terotirija Islamske države na ratištima u Siriji, ali i u Libiji, veliki dio tih boraca pokušava da se vrati u zemlje iz kojih su otišli na bojišta ili da zajedno sa migrantima stignu na teritoriju EU da preduzimaju takve (terorističke) akcije", rekao je Ivanov.

Makedonske bezbjednosne snage su, kako je istakao, spremne za eventualni drugi migrantski talas.

Obilazeći granicu sa Grčkom, Ivanov je rekao da su armija i policija Makedoniije spriječile više od 18.000 ilegalnih prelazaka te granice nakon zatvaranja takozvane balkanske migrantske rute. "Iako je balkanska ruta zatvorena nekoliko mjeseci, armija konstatuje povećan broj ilegalnih prelazaka državne granice i pojavu krujumčarenja migranata preko naše teritorije", rekao je Ivanov koji je i komandant oružanih snaga Makedonije.

Prema njegovim riječima, učestalo je uništavanje zaštitne ograde na granici i do sada je zabilježeno oko 700 pokušaja sječenja i uništavanja ograde koju je makedonska vojska postavila prošle godine kako bi spriječila ilegalan ulazak migranata.

"To govori da, iako je Balkanska ruta zatvorena, ipak veliki broj migranata, izbjeglica nastoji da probije našu zaštitnu ogradu, da uđu da ponovo aktiviraju ovaj koridor, koji je sada zatvoren", rekao je Ivanov, prenijeli su lokalni mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније