Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Tanjug.rs ]

30. 07. 2016. 18:22   >>  18:05 28

PUTIN PORUČIO

Rusija i Slovenija protiv revizije istorije

Rusija i Slovenija se slažu da je revizija istorije nedopustiva i udružiće napore u cilju jačanja bezbjednosti u Evropi i svijetu, poručio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin ispred Ruske kapele na alpskom prevoju Vršič u Sloveniji.

Putin je zahvalio slovenačkim vlastima, članovima Društva slovenačko-ruskog prijateljstva, javnih organizacija i svim Slovencima na očuvanju zajedničke istorije i sjećanja na ruske državljane čija je sudbina vezana za tragične događaje na slovenačkoj teritoriji, prenosi Tass.

"Hvala na iskrenom stremljenju i naporima u cilju učvršćivanja temelja evropskog jedinstva, na kojima bi budućnost Evrope trebalo da bude izgrađena", istakao je ruski predsjednik.

Putin, koji danas boravi u jednodnevnoj posjeti Sloveniji, učestvovao je na ceremoniji povodom obilježavanja 100-godišnjice izgradnje Ruske kapelice, koju je nazvao "simbolom rusko-slovenačkog prijateljstva i zajedničkog stremljena ka miru i prosperitetu".

Slovenački predsjednik Borut Pahor istakao je da je ova ceremonija okupila one kojima je stalo do mira, prenosi STA.

"Mi vjerujemo da su rat i mir uvijek predmet političke odluke. Odbacujemo ideju da je rat neizbježan. Prihvatamo odgovornost za mirno rješavanje svih sporova. Želimo trajni mir", poručio je Pahor.

Ceremoniji su prisustvovali visoki slovenački zvaničnici, među kojima članovi Kabineta na čelu sa premijerom Mirom Cerarom, predsjednik parlamenta Milan Brglez, predsjednik Nacionalnog savjeta Mirja Brvar, ali i bivši zvaničnici uključujući nekadašnje predsjednike Milana Kučana i Danila Tirka i bivšu premijerku Alenku Bratušek.

Putin je u pratnji nekoliko ruskih ministara, među kojima je i ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov.

Ruski predsjednik će danas, takođe, u Ljubljani svečano otkriti spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima koji su poginuli na teritoriji Slovenije tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

Za danas su planirani i razgovori Putina sa slovenačim državnim vrhom, tokom kojih će, kako je ruski predsjednik danas najavio, biti riječi o "novim obećavajućim projektima u cilju unapređenja cjelokupnih odnosa između dvije zemlje", a potom su predviđene i izjave za medije.

Očekuje se da tokom razgovora posebna pažnja bude posvećena saradnji u trgovinsko-ekonomskoj sferi, kao i razmjeni mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim problemima.

Ovo je, inače, treća posjeta Putina Sloveniji, sa kojom Rusija ima i odličnu saradnju na planu ekonomije.

Uprkos evropskim sankcijama, Slovenija nije prekidala saradnju sa Rusima, a u planu su mnogi projekti koji će tek biti realizovani, navode agencije.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније