Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ (B92/Tanjug) ]

05. 08. 2016. 13:42   >>  14:24 29

GRABAR KITAROVIĆ PORUČILA

"Oluja" brilijantna i etički čista

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je sa svečanog obilježavanja 21. godišnjice "Oluje" u Kninu poručila da je Hrvatska stvorena pobjedom hrvatskog naroda, te da je ta vojna akcija bila "brilijantna i etički čista"

Dobar dio obraćanja na svečanosti u Kninu, Grabar Kitarović je posvetila odnosima Srbije i Hrvatske.

Osvrnuvši se na aktuelna događanja na relaciji Beograd - Zagreb, te, kako je rekla, onima koji Hrvatsku nazivaju slučajnom državom", a koji su ovih dana išli i korak dalje i nazvali je "udbaškom strukturom" poručuje:

"Moderna Hrvatska država stvorena je voljom hrvatskog naroda i voljom izraženom na referendumom 1990. i veličanstvenom pobjedom hrvatskih branitelja u `Oluji` koju ovdje danas slavimo".

Istakavši da je godišnjica "Oluje" Dan pobjede, slobode i mira za Hrvatsku, Grabar Kitarović je rekla da su sve to morali izvojevati u ratu, braneći zemlju od unitarističkog jugoslovenstva i četništva koji su počinili strašna zla širom Hrvatske i BiH.

"Želim i ovom prilikom reći da poštujemo svaku žrtvu, jer svaki život je jednako vrijedan, ali se isto tako mora se znati da je `Oluja` bila politički opravdana, etički čista, vojnički briljantno izvedena oslobodilačka i časna pobjeda za pravilan cilj", rekla je Kitarović.

Uz poseban pijetet iskazan prvom predsjedniku i poglavniku Franju Tuđmanu, Kitarović je rekla da je Hrvatska "Olujom" dokazala svoju odlučnost da bude slobodna država, ali i sposobnost da bude suverena.

"Nijesmo dopustili da budemo potčinjeni, iako je to velikosrpskom agresijom pokušano, a hrvatska državna politika nije dozvolila osvetnički čin, već izražavala spremnost na pomirenje i oprost", kazala je.

Ukazujući na, kako je rekla, ogromne benefite od "Oluje", Kitarović je rekla da je ta akcija imala i veliko međunarodno značenje, jer je spriječila genocid kakav su "u Srebrenici učinile snage VRS".

Moramo biti spremni za odbranu zemlje

Prejsednica Hrvatske je objasnila da je "Oluja" i poruka koliko je važno imati dobru i dobro opremljenu vojsku, iako Hrvatska nije ugrožena kao članica NATO, jer može računati na solidarnost.

"No mi moramo biti sposobni i spremni za svako moguće ugrožavanje i odbranu", poručila je Grabar Kitarović, koja je komandat Oružanih snaga Hrvatske.

Vrijeme je, kazala je, da se na osnovu NATO standarda podigne standard vojske i modernizuju svi njeni rodovi.

"Moramo na visokom nivou sprovoditi odluku u skladu sa odbrambenim potrebama zemlje i bezbjednosti", rekla je i dodala da je to danas potrebno možda prije nego u danima odbrane.

Podržavamo Srbiju na putu ka EU

Grabar Kitarović je istakla da hrvatski narod ne zaboravlja da su u oslobađanju zemlje učestvovali i brojni Srbi, koji su Hrvatsku vidjeli kao svoju domovinu.

"Ulazak Srbije u Europsku uniju interes je i Hrvatske i Srbije. Želimo da vjerujemo da smo naporima u proteklim mjesecima napravili pomak u medunarodnim odnosima", kazala je Kitarović.

Ona je obećala podršku Srbiji za ulazak u EU, te dodala da želi da vjeruje i da cijeni da su hrvatskoj manjini u Srbiji obezbijeđena njena legitimna nacionalna prava.

"Svjesni smo da srpska nacionalna manjina suočava u Hrvatskoj s različitim problemima, prije svega socijalnim i prije svega u najnerazvijenim dijelovima zemlje", rekla je ona.

Istakla je da u Hrvatskoj, međutim, ne smije biti građana drugog reda, ni Hrvata ni Srba.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније