Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

28. 08. 2016. 13:34 >> 13:15
41

INCIDENT NA KOSOVU

Srbi nijesu mogli u manastir

Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke na Kosovu, nakon više od četiri sata čekanja, vratili su se nazad pošto zbog protesta Albanaca nijesu uspjeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije. Lokalni Albanci, koji su blokirali put, sukobili su se sa kosovskom policijom. Nekoliko demonstranata je uhapšeno. Kamenicama pogođeno nekoliko pripadnika kosovske policije.

Autobusi sa Srbima oko 12 sati u pratnji kososvke policije vratili su se iz Suve Reke i zaputili se prema manastiru Zočište, kod Orahovca gdje će presjeći slavski kolač. Sa njima su potpredsjednik kosovske vlade Branimir Stojanović i ministar za povratak Dalibor Jevtić, koji je rekao da je poslata poruka Srbima da nijesu dobrodošli, prenosi RTS.

Na kraju je procijenjeno da nijesu stvoreni bezbjednosni uslovi da Srbi dođu do porušenog manastira gdje su jutros trebali da prisustvuju liturgiji.

Lokalni Albanci, koji su blokorali put Srbima prema Mušutištu, u nekoliko navrata sukobili su se sa pripadnicima specijalne jedinice kosovske policije.

Više desetina demonstranata je uhapšeno, a među njima je bilo i povrijeđenih, a kamenicama je pogođeno i nekoliko pripadnika kosovske policije.

Oko 11.30 dupli kordnon specijalnih jedinica kosovske policije uspio je da oslobodi put kroz Mušutište i da potisne demonstrante sa puta, ali se oni ni nakon toga nijesu razilazili, čekajući autobuse u kojima su Srbi.

Jedno policijsko vozilo marica, oštećeno je nakon što je kamenica pogodila desno bočno staklo na tom policijskom vozilu.

Za vreme trajanja protesta Albanaca u Mušutištu, Srbi su čekali na desetak kilometara od tog mesta u autobusima zajedno sa ministrom Jevtićem.

Mještani su nosili albanske zastave i uzvikivali "UČK, UČK".

 

Пратите нас на

Коментари41

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније