Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

11. 09. 2016. 17:05 >> 18:42

TREĆI DANAS

Skoplje pogodio zemljotres jačine pet Rihtera

Zemljotres snage pet stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas u 15.10 Skoplje, sa epicentrom na dubini od oko 10 kilometara na Skopskoj Crnoj Gori, oko 40 kilometara od granice sa Srbijom.

Zemljotres se osjetio u Srbiji i na Kosovu.

Prema prvim podacima u zemljotresu nije bilo povrijeđenih, ali u selima na Skopskoj Crnoj Gori nema struje, dok je na pojedinim stambenim zgradama u Skoplju pričinjena materijalna šteta.

Hitna pomoć u glavnom gradu Makedonije imala je veliki broj intervencija zbog uznemirenih gradjana, velikog broja srčanih udara i posljedica uznemirenosti i straha.

Dežurni seizmolog Republičkog seizmološkog zavoda Srbije Dejan Dragojević rekao je agenciji Beta da se potres osjetio i u Vranju, Kruševcu, Zaječaru, Nišu, pa i u Beogradu, uglavnom na višim spratovima.

Prema evropskoj mapi zemljotresa, epicentar potresa registrovan je devet kilometara sjeveroistočno od Skoplja, na dubini od 10 kilometara u neposrednoj blizini sela Aračinovo i Crešovo.

Stručnjaci su ocijenili da je dobro što je epicentar bio na velikoj dubini jer bi u suprotnom zemljotres bio razoran poput onog iz 1963. godine, jačine 6,1 stepeni, u kojem je više od 1.000 ljudi izgubilo život, a uništeno preko 80 posto grada..

Glavni grad Makedonije jutros oko 7.00 časova takođe su pogodila dva slabija zemljotresa snage 3,7 i 2,3 stepena, sa epicentrom kod sela Crešovo.

Prvi potres se desio u 6.58, a drugi, slabiji, u 6.59, tri kilometra sjeveroistočno od Skoplja na maloj dubini od dva kilometra.

Lokalni mediji su prenijeli da su zemljotresi uznemirli stanovnštvo, a seizmolozi kažu da nema mjesta panici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније