Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: B.V. [ Beta ]

18. 09. 2016. 15:03 >> 14:44
4

BEOGRAD

Organizatori Prajda zadovoljni

Organizatori Parade ponosa na Trgu Republike u Beogradu izrazili su zadovoljstvo uspješnim održavanjem ovogodišnje Nedelje ponosa i današnjom šetnjom centralnim gradskim ulicama.

 boxPluginImg

Jedan od članova Organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović poslije završteka šetnje rekao je da je prije 15 godina, pri pokušaju organizovanja prvog prajda u Srbiji, Trg Republike bio "krvavi trg" a da je sada potpuno drugačije.

"Svaki održani Prajd za nas je najbolji mogući dan i poruka da je život i ovdje moguć", rekao je Stojanović.

On je odbacio kritike onih koji osporavaju LGBT populaciju i njihovu želju da žive slobodno.

"Želimo da vjerujemo da će Vlada Srbije odlučno reagovati protiv svake homofobičnosti i transfobičnosti u društvu i pokazati da nasilje nije dozvoljeno", rekao je Stojanović.

Dodao je i da je Prajd praznik svih koji trpe i ćute, počevši od državnih činovnika koji se plaše da ostanu bez parčeta hljeba do svih Roma i Romkinja jer niko ne želi da zna kako žive, kao i do osoba sa invaliditetom koje ćute i trpe jer se osjećaju kao građani drugog reda.

Predsjednica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Marinika Tepić rekla da je Prajd dobio još jednu bitku - pomjeren je datum održavanja večitog derbija.

"Malo li je to za Srbiju", rekla je Marinika Tepić i dodala da će se zalagati u da se uskoro u Skupštini Srbije donese deklaracija protiv homofobije i usvoji nacionalna strategija protiv svake vrste diskriminacije i nasilja.

Predstavnica organizacije "Da se zna" Kristina Kastelec rekla je da je Prajd jako bitan za sve okupljene, ali i one koji nijesu tu a podržavaju ga.

"Osjećam se sasvim slobodno i ispunjeno kao da sam na vrhu svijeta", rekla je Kristina Kastelec, upozorivši da ne smiju biti zaboravljeni oni koji danas nijesu smjeli da dođu na Prajd jer se plaše nasilja.

Ona je rekla da su pripadnici LGBT populacije dio Srbije, a da je Prajd borba za prava svih.

Prajd su podržali i aktivisti Prajda iz Osla i Amesterdama.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније