Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila R.B. ]

23. 09. 2016. 21:36 >> 21:58

SA GOVORNICE UN

Ivanov pozvao Ciprasa da posjeti Skoplje

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov pozvao je sa govornice Generalne skupštine UN grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da posjeti Makedoniju i poručio da nema problema koji ne može da se riješi.

Govoreći o sporu oko imena koji više od dvije decenije opterećuje odnose Makedonije i Grčke, Ivanov je uputio poziv Ciprasu da bude specijalni gost na samitu lidera Brdo-Brioni, koji će se naredne godine održati u Makedoniji, prenijeli su danas makedonski mediji.

"Nema problema koji ne može da se riješi i razlika koje ne mogu da se prevaziđu. Jedini preduslov je da se poštujemo i da kroz dijalog dođemo do rješenja", rekao je makedonski predsjednik u generalnoj debati 71. zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ivanov je pozdravio mjere za građenje povjerenja između Makedonije i Grčke i pozvao na njihovo proširenje i uvođenje novih sadržaja.

Predsjednik Vlade Grčke Aleksis Cipras je o sporu sa imenom s Makedonijom tokom skupa u Njujorku razgovarao s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

Cipras je ponovio da Grčka ima čvrst stav i "crvene linije" o pitanju imena, ali i da ulaže napore da se nađe rješenje za složeno ime susjedne zemlje sa geografskom odrednicom.

U razgovoru s Ciprasom, prema grčkim medijima, Ban Ki Mun je pozdravio mjere za građenje povjerenja, koje su dvije susjedne zemlje dogovorile prošle godine.

Sastanku u Njujorku je prisutvovao i medijator UN u rješavanju spora sa imenom Metju Nimic.

Potpredsjednik vlade Makedonije i ministar spoljnih poslova Nikola Poposki, nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Kocijasom, izjavio je da je rješenje spora oko imena još daleko, ali da su odnosi dvije zemlje poboljšani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније