Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ rtcg.me/B92/Al Jazeera/dnevnik.hr ]

24. 09. 2016. 17:11   >>  16:51 17

REFERENDUM U RS

Jake mjere bezbjednosti, "duge cijevi" na ulicama

U Republici Srpskoj će se sjutra održati referendum, na kojem će se građani izjašnjavati da li su za to da se 9. januar slavi kao Dan republike. MUP RS je od petka u pojačanom stepenu pripravnosti, a regionalni mediji javljaju da policajci naoružani dugim cijevima patroliraju ulicama.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač saopštio je da entitetski MUP raspolaže informacijama da bi pojedinci iz vehabijskih i ekstremističhih organizacija mogli da ugroze institucije RS na dan održavanja referenduma i predstojećih loklanih izbora, zbog čega je na teritoriji RS podignut nivo bezbjednosti, javlja B92.

Na viši nivo podignute su i mjere bezbjednosti entitetskih tijela vlasti u Banjaluci.

Pitanje referenduma u RS je posljednjih mjesec dana podiglo međunacionalne tenzije u BiH i regionu, a pojavile su se i teorije o mogućim novim sukobima u BiH. 

Prijetnje i tenzije

General i načelnik ratnog štaba nekadašnje Armije BiH Sefer Halilović zaprijetio je prije četiri dana nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden jer, kako tvrdi, to će značiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i stupanje na snagu Ustava BiH.

"Nikome ne prijetimo, ali nikome nećemo dopustiti da odnese i dio BiH bez belaja", izjavio je Halilović, ističuči kako se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše “10 do 15 dana”.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je izjava Halilovića najveća prijetnja miru i stabilnosti u regiji.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Dačić je poručio da je Srbija dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje RS-a, te pozvao međunarodnu zajednicu da hitno interveniše ako joj je, kako je naveo, stalo do mira.

"Halilović govori ono što (Bakir) Izetbegović misli. Zato njegove prijetnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na procjeni da RS ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani", naveo je on.

Svima je jasno da je referendum o Danu RS-a samo izgovor, a da iza svega stoji namjera da se ratom uništi RS, kazao je Dačić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ocijenio je da su "prijetnje Srbima u RS-u, koje je uputio ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine Sefer Halilović, još jedna u nizu ratnohuškačkih izjava propalog generala, koji nije bio dobar ni Bošnjacima".

                                       

Referendum uprkos odluci Ustavnog suda

Na 1.900 glasačkih mjesta moći da glasa 1.219.391 građana, kako je to utvrdila Republička komisija za sprovođenje referenduma.

Zanimljivo je da prema posljednjim rezultatima popisa, objavljenim ove godine, u Republici Srpskoj ukupno živi 1.228.423 stanovnika.

Većina medija u Federaciji BiH podsjeća kako je riječ o neustavnom referendumu kojem se usprotivio i Ustavni sud odlukom od 17. septembra, međutim mediji u RS bliski vlasti ističu pozive za izlazak na birališta.

Centralna izborna komisija (CIK) nije RS ustupila centralni birački spisak za taj entitet, pa je Republička komisija za sprovođenje referenduma, uz pomoć MUP-a i ostalih entitetskih institucija, napravila vlastiti birački spisak.

                                     

Građani Brčko distrikta neće moći glasati na području distrikta, jer je održavanje referenduma u Brčkom zabranio supervizor za taj grad i prvi zamjenik visokog predstavnika Brus Berton.

Vlasti RS su odlučile da sprovedu referendum o Danu republike i pored toga što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio održavanje referenduma.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmijeni Zakon o praznicima, ocijenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po građane tog entiteta koji nijesu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS- Sveti arhiđakon Stefan.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније