Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

25. 09. 2016. 09:33 >> 10:22
11

U REPUBLICI SRPSKOJ

Izetbegović:Referendum je Dodikova samovolja

Predsjedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je današnji referendum u Republici Srpskoj "eskalacija samovolje predsjednika entiteta RS Milorada Dodika".

 

 

 

 

Izetbegović koji je i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) je za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da su "političku avanturu, koju je pokrenuo Dodik uvukavši cijeli entitet u nju, već jasno osudili svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice".

"Ustrajavanjem u inatu, Dodik vodi entitet RS u izolaciju. U onome što radi nema čak ni podršku Srbije niti Rusije, kojoj se nadao. Zato je vrlo važno sačuvati smirenost i strpljenje", ocijenio je on.

Izetbegović je istakao da organi javnog reda i mira u RS moraju imati na umu da im je dužnost štititi sve građane, te da incidenata usmjerenih na zastrašivanje povratnika u ovakvoj atmosferi ne smije biti.

"Pozivam povratnike u RS da ne nasjedaju na provokacije, da ne napuštaju svoje domove niti mjesta u kojima stanuju", kazao je on.

Izetbegović je pozvao na hitnu i odlučnu akciju domaće institucije i međunarodnu zajednicu na zaštiti Ustava i zakona.

"Međunarodna zajednica, zbog svog kredibiliteta, i u interesu svih, mora učiniti sve što je potrebno da se RS vrati u okvire Dejtonskog sporazuma iz kojih ga ovaj referendum vodi. Pravosudni organi u BiH moraju hitno i odlučno djelovati kako bi se zaštitio Ustav, zakon i vladavina prava u zemlji", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA.

U Republici Srpskoj se danas održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li podržavaju da se 9. januar proslavlja kao Dan republike.

Ustavni sud BiH je 17. septembra zabranio održavanje referenduma, ali su vlasti ovog bh. entiteta odlučile da ga sprovedu i pored zabrane.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmijeni Zakon o praznicima, ocijenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po građane ovog bh. entiteta koji nijesu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS- Sveti arhiđakon Stefan.

Ustavni sud je takvu odluku donio na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića, a 17. septembra nije prihvatio zahtjev parlamenta RS da preispita svoju odluku iz novembra, kada je donio i odluku o zabrani održavanja referenduma.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније