Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila R.B. ]

26. 09. 2016. 20:24 >> 20:03

BEOGRAD

Ulemek svjedočio u slučaju Ćuruvija

Svjedok na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Milorad Ulemek Legija, izjavio je večeras u Specijalnom sudu u Beogradu, da mu je prijećeno kako bi odustao od svjedočenja u tom slučaju, ali nije naveo ko mu je prijetio.

Na pitanje okrivljenog Ratka Romića da li mu je on prijetio, Ulemek je odgovorio: "Direktno nijeste, možda jeste, a možda nijeste".

Na Romićevo pitanje da li mu je Miroslav Kurak prijetio, Ulemek je odgovorio da ne zna: "Ne znam. Nije se predstavio, a ko je koga slao, to ćemo da vidimo".

Ulemek je prethodno rekao i da zapisnik prilikom davanja izjave u zatvoru "Zabela" (u januaru 2014) nije pročitao, a da je potpisao posljednju stranu.

"Sve je snimano audio, i zapisnik je bio otkucan, a ja sam potpisao prvi i posljednji papir", rekao je Ulemek.

Na zahtjev predsjedavajuće sudskog vijeća, sudije Snežane Jovanović da pojasni izjavu, Ulemek je odgovorio da je potpisao posljednju stranu na kojoj je pisalo da je prisutan "taj i taj".

Na Romićevo pitanje da li je s Radomirom Markovićem nekada razgovarao o ubistvu Ćuruvije, Ulemek je odgovorio odrečno: "Nikada nijesam s Markovićem razgovarao o ubistvu Ćuruvije".

Bivši komandant JSO, je tokom svjedočenja rekao i da mu niko ništa nije obećao da bi svjedočio u ovom slučaju: "Pa šta su mi nudili. Meni ne može ništa da obeća, ni Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija".

On je rekao i da krajem 2013. godine iz Zabele prebačen u Klinički centar Beograd radi zdravstvenih problema s gelerima koje ima u stomaku, kao posljedica ranjavanja.

Ulemek je rekao da je tu vidio tadašnjeg ministra pravde Nikolu Selakovića, ali da s njim nije razgovarao.

"Nijesam razgovarao s njim, on se samo pojavio na vratima sobe... bilo je: Dobro veče, dobro veče, on je samo provirio u sobu", rekao je Ulemek.

Na pitanja odbrane okrivljenih zašto se baš sada sjetio da svjedoči o ubistvu Ćuruvije, Ulemek je odgovorio i da ga niko o tome ništa prije nije pitao.

Prema njegovim riječima, prvi koji je to uradio, prije više od dvije godine, bio je šef obezbjeđenja u Posebnom odjeljenju zatvora u Zabeli, koji je i član Komisije za otkrivanje ubistava novinara.

Ulemek na većinu pitanja odbrane okrivljenih nije želio da odgovori da ne bi, kako je rekao, sebe izložio krivičnoj odgovornosti.

Na početku svedočenja Ulemek je rekao i da ostaje pri onome šta je rekao tužiocu, a što je dio optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal.

Advokati porodice Ćuruvije i optuženih, u izjavama novinarima ispred zgrade Specijalnog suda, iznijeli su dijametralno suprotne ocjene Ulemekovog svjedočenja.

Pravni zastupnik porodice Ćuruvija, advokat Slobodan Ružić je rekao da je Ulemekov iskaz u vezi ubistva Ćuruvije validan i da je svjedok u njemu naveo da mu je "Marković praktično sugerisao koja su lica to izvršila".

"Takođe, rekao je, da je nakon 2000. godine bila neka vrsta naloga prema pripadnicima zemunskog klana da ubiju Romića i Kuraka, i da su nakon toga dolazili kod njega kući, i da je potom taj nalog povučen", rekao je Ružić.

On je naveo i da nema saznanja o tome ko je prijetio Ulemeku da ne svjedoči ali da misli da je uplašen: "Mislim da je očigledno da je čovjek u strahu".

Pravni zastupnik okrivljenih Romića i Radonjića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je ocijenila da Ulemekov iskaz pred Specijalnim sudom predstavlja insinuacije.

"On je u startu rekao da ostaje pri iskazu koje je dao tužiocu ali je na većinu ključnih pitanja, i tužioca i advokata okrivljenih, odgovorio tako što se pozivao na svoje pravo da ne svjedoči zato što bi, prilikom svjedočenja sebe doveo do krivičnog progona", rekla je ona.

Vlasnik "Dnevnog telegrafa" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. u Beogradu, ispred zgrade u kojoj je stanovao, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika Državne bezbjednosti (DB) Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Mediji su, u vrijeme kada je optužnica podignuta, navodili da je iskaz Ulemeka dat Tužilaštvu za organizovani kriminal 8. januara 2014. u požarevačkom zatvoru "Zabela" bio ključan za podizanje optužnice, hapšenje osumnjičenih i raspisivanje potjernice za Kurakom, navodi se na sajtu Fondacije "Slavko Ćuruvija"

Ulemek, koji u Zabeli izdržava dugogodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine, rekao je da o ubistvu Ćuruvije nema konkretna saznanja i dokaze ali da ima posrednih saznanja do kojih je došao u razgovoru sa tadašnjim neposrednim starješinom Radetom Markovićem.

Odbrana okrivljenih zatražila je da iz zvaničnih spisa bude izdvojen Ulemekov iskaz dat 2014. godine u "Zabeli", jer on tada nije bio oslobođen čuvanja državne tajne, a iskaz su uzimala dva zamjenika tužioca na saslušanju koje je počelo u 18.10, odnosno noću i u nehumanim uslovima.

Suđenje se nastavlja sjutra, a trebalo bi da svjedoči Miloš Simović, koji je kao i njegov brat Aleksandar u zatvoru u Zabeli na izdržavanju višegodinje zatvroske kazne zbog učešča u ubistvu premijera Zorana Đinđića i druge zločine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније