Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 05. 2013. 22:24   >>  22:25 1

REAKCIJE

Majke Srebrenice: Kriju srpske zločine

Nakon današnje presude Haškog tribunala kojom su bivši šefovi Državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, iz regiona stižu različite reakcije.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Srebreničke majke ogorčena je današnjom presudom Haškog tribunala.

"Sve je učinjeno kako bi se zločinci nagradili, a žrtve kaznile. Kažnjavaju nas od 1992., a, evo, to se nastavlja i danas, 18. godina poslije genocida u Srebrenici. Ovo je nagrada za zločince. Ona bi morala da zabrine cijeli iskreni svijet. Ovo samo može nauditi odnosima u Bosni i Hercegovini i regionu. Mi dobro znamo odakle je zlo krenulo, ko je arhitekta i organizator užasa, čiji su se tenkovi i drugo naoružanje koristili. Stanišić i Simatović su oslobođeni kako se ne bi dokazala zločinačka uloga Srbije u agresiji na BiH i Hrvatsku'', rekla je Hatidža  Mehmedović.

Dodala je kako se ne smije zaboraviti kako su oslobođeni oni koji su zapovjedali zloglasnim "Škorpionima" koji su pred kamerama ubijali Srebreničane 1995. godine.

"Ako su oslobođeni oni koji su odgovorni za zločine "Škorpiona", koji su našu djecu ubijali i snimali se, nema se onda šta pričati. Mi žrtve smo zgrožene, ogorčene... Mi nemamo šta izgubiti. No, svi ćemo pred Boga. Gore neće biti ni politike, niti korupcije", rekla je Mehmedović.

Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je kazala je kako presuda predstavlja veliko iznenađenje, jer "udruženi zločinački poduhvat nestaje kada je u pitanju Srbija u odnosu na ratove i u BiH i u Hrvatskoj".



"Ono što ostaje nakon ove presude jesu činjenice koje govore o ljudima koji su ubijeni, o jedinicama koje su to počinile. Ali, ono što ostavlja jedan težak utisak jeste to da se činjenice sve više zasnivaju na događajima u kojima se mogu prepoznati žrtve i jedinice, a da više nema onih koje su imali zapovjednu odgovornost. Ovdje su optuženi nekadašnji šefovi Državne bezbednosti i neko ko je vodio operativnu jedinicu kao što je Franko Simatović. Oni su potpuno izuzeti od bilo kakve odgovornosti", kaže Kandić.

Ističući da se u obrazloženju presude priznaju počinjeni zločini, Kandić objašnjava da se u presudi navodi da u tim zločinima optuženi, niti su imali uticaja, niti su oni rukovodili jedinicama koje su počinile zločin.

"Ponovo imamo situaciju da se sve manje gubi taj sudski trag onima koji su zapravo bili vođe rata. Prema ovoj presudi može se zaključiti da su jedinice Crvene beretke u to vrijeme bile jedinice bez ikakve državne podrške i kontrole. I ukoliko su optuženi imali veze s njima, to je bilo samo radi održavanja srpske kontrole na teritorijama Hrvatske i BiH", kaže Kandić.

Dačić zadovoljan presudom

Predsjednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić pozdravio je oslobađujuću presudu Haškog tribunala, ističući njen značaj za Srbiju.

"Ovakva presuda je od velikog značaja za Republiku Srbiju. Vlada Srbije se zalagala i zalaže za fer suđenja pred Haškim tribunalom, jer je to jedini način da se utvrdi istina o zločinima i steknu uslovi za pomirenje i obezbjeđivanje trajnog mira i stabilnosti u regionu", navodi se u izjavi premijera Srbije Ivice Dačića.

 

(Anadolija)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније