Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 05. 2013. 23:26 >> 23:26
13

SJEDNICA SINODA

Grupa episkopa branila Kačavendu

Ukoliko vladiku Vasilija Kačavendu osudi država za sporove koji se protiv njega vode, tada će biti upućen i na Crkveni sud, saznaje “Blic”.

Ovaj stav je i najviše što je, osim razrješenja vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija, moglo da se izdejstvuje na zasijedanju Sabora protiv Kačavende.

Episkop Vasilije, odlukom crkvene skupštine, konačno i trajno razriješen je dužnosti upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom. Njemu je ostao čin vladike, ali trajnim razrješenjem on nema više pravo ni na jednu funkciju, niti aktivnost u eparhiji.

Kako "Blic" saznaje, razmatranje tačke dnevnog reda - vladika Vasilije (75) - krenulo je prijedlogom znatno strožim po ovog episkopa.
Odbor je Saboru na usvajanje proslijedio mjere: razrješiti, udaljiti sa prostora eparhije i zabraniti činodejstvovanje. Ali tada je grupa episkopa stala u zaštitu Kačavende.

„Vasilija ne treba kažnjavati jer nas je bogato nagrađivao“, bio je argument vladike banatskog Nikanora.

Vladika bački Irinej bio je konkretniji - ustao je u odbranu i bio protiv daljeg procesuiranja Kačavende tvrdnjama da su svi navodi koji se iznose protiv bivšeg episkopa neprovjereni.

Vladika bački doveo je u pitanje ne samo pisana svjedočenja o Vasilijevom bludu koja su dostavljena Sinodu, već i vjerodostojnost snimaka na kojima je Kačavenda.

Slučaj vladike Vasilija i preblage sankcije nesumnjivo su dodatno učvrstile klan koji se najčešće u javnosti naziva bosanskim, prenosi "Blic".

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније