Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: D.Ž.

01. 10. 2016. 08:32 >> 08:12
9

NAKON REFERENDUMA

Klix: Moguća nova kriza u BiH

Nakon što je predsjednik RS, Milorad Dodik, najavio podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta kao Dana državnosti BiH, mediji u toj državi postavljaju pitanje da li je vlast u Federaciji BiH ikada konstituisana.

Odluka Ustavnog suda BiH mogla bi da izazove krizu u entitetu s obzirom na to da bi osporila sve zakone i imenovanja počev od predsjednika i potpredsjednika, Vlade FBiH pa do članova upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima, piše portal Klix.

Najavljujući apelaciju, Dodik je ukazao na činjenicu da Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituisan u skladu sa Ustavom tog, većeg entiteta BiH, kao i zbog toga što u njemu nije zastupljeno 17 Srba, kako je to predviđeno Ustavom.

Dodik je najavio i da će Banjaluka tražiti poništavanje svih zakona i odluka koje je ranije donio Parlament FBiH, što bi, piše Klix, moglo izazvati neviđenu krizu u državi, s obzirom na to da bi dovelo pod znak pitanja uspostavljanje vlasti u Federaciji.

Predsjednik Republike Srpske je apelaciju najavio nakon što je Tužilaštvo odlučilo da pozove Dodika na saslušanje zbog održavanja referenduma o Danu Republike u RS.

Ustavni sud BiH u petak je donio rješenje prema kojem poništena sporna odredba u Zakona u o praznicima u RS, a ta odluka će stupiti na snagu s danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Mediji u Federaciji BiH su na osnovu najnovije odluke Ustavnog suda zaključili da ona upućuje na to da je sada otvoren prostor za hapšenje odgovornih za organizovanje referenduma u RS, te da je za to krivično djelo predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

(tanjug.rs)

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније