Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92; Objavio: I. P. ]

10. 10. 2016. 10:00 >> 09:43
8

PROCJENA JOSIPOVIĆA

Stanje u regionu veoma opasno

Bivši predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović, smatra da je stanje u cijelom regionu veoma opasno i da je razvoj događaja teško predvidiv.

On je u intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji“ kazao da je najveća opasnost da hrvatski susjedi postanu poprište obračuna velikih svjetskih sila.

"Stanje u BiH, ali i u cijelom regionu, smatram opasnim, razvoj događaja teško predvidivim. Kao što mi više nemamo suvislu politiku prema susjedstvu, nema je ni EU, ni SAD. Najveća je opasnost da naše susjedstvo postane poprište obračuna velikih sila i drugih moćnih država, poput Turske. Ako se to dogodi, ni Hrvatska neće dobro proći. Lamentacije o tome da ovdašnje države nemaju vojnog potencijala za rat okačio bih mačku o rep. Istorija nas uči da su ratovi mogući i bez ultramodernog oružja ili dobro organizovanih vojski. Emotivni i politički faktor je za otvaranje sukoba često važniji od kvalitete raspoloživog oružja. Osim toga, postoje i različiti intenziteti i modaliteti sukoba", rekao je Josipović. 

Na pitanje da li se slaže s procjenama da bi i dijelu međunarodne zajednice odgovarao ratni sukob u biH, Josipović je rekao: 

"Tako daleko se ne bih usudio da idem. Ali da postoje snage koje bi svoje planove željele da ostvare i po cijenu sukoba različitih vrsta, u to sam siguran. Ipak, mislim da je sudbina BiH prije svega u rukama tamošnjih ljudi. Vodeći političari imaju veliku odgovornost, prije svega prema svojoj državi, da ne dopuste da ponovo poteče krv, nego da BiH bude ono što joj i ja želim: moderna, uspješna i demokratska država Evropske unije".

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније