Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: D.Ž.

23. 10. 2016. 09:41 >> 09:19
8

PLENKOVIĆ PORUČIO

"Sa Srbijom riješiti sva preostala pitanja"

Hrvatski premijer Andrej Plenković je govoreći o odnosima sa Srbijom rekao, u intervjuu za Jutarnji list, da Hrvatska mora riješiti sva preostala pitanja koja su ostala otvorena od, kako je kazao, "vremena velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku".

"Uz pitanja zaštite manjina, nestalih, granice i drugih, posebno se ističe pitanje procesuiranja ratnih zločina i Zakona o nadležnosti državnih organa Srbije", rekao je Plenković u prvom intervjuu od izbora za premijera.

"Riječ je o regionalnoj hibridnoj nadležnosti koju ne poznaje međunarodno komparativno kazneno pravo. Uvjeren sam da je to problem koji ćemo riješiti i osigurati bezbjednost i slobodu kretanja hrvatskim braniteljima", dodao je Plenković.

Upitan da komentariše to što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla tokom nedavne posjete Briselu da je već izmijenjen Dejtonski sporazum u BiH i da li misli da treba da dođe do promjene koja će taj Dejtonski sporazum ostaviti kao dio prošlosti, Plenković je kazao da pretpostavlja da je predsjednica mislila na niz promjena koje se odnose na ustavnu arhitekturu BiH, koje su se postupno događale u proteklih dvadesetak godina.

"Vodimo računa da je Ustav BiH jedan od aneksa Dejtonskog sporazuma. Ravnopravnost i konstitutivnost naroda se najbolje može postići sprovođenjem načela koja smo uvrstili u rezolucije Evropskog parlamenta, a to su decentralizacija, supsidijarnost, legitimna zastupljenost i federalizam. Naravno, prije svega je odgovornost na političkim strankama i institucijama u BiH da međusobnim dijalogom iznjedre najbolje institucionalne promjene koje odgovaraju interesima svih", rekao je hrvatski premijer.

(tanjug.rs)

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније