Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

25. 10. 2016. 15:29   >>  15:07

PREDSJEDNIK KOMISIJE

Karan saslušan zbog referenduma u RS

Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske Siniša Karan saslušan je danas u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta "Milorad Dodik i ostali".

Karan je saslušan u svojstvu osumnjičenog zbog referenduma o Danu RS koji je održan i pored odluke Ustavnog suda o privremenoj mjeri zabrane njegovog održavanja.

On je poslije saslušanja rekao novinarima da je s tužiocem razgovarao o samom radu Republičke komisije.

"Nijesam vidio ništa sporno u radu Komisije, jer smo, sa formalno-pravnog aspekta, radili po odluci Narodne skupšrine RS. Završili smo referendum do kraja i uspješno i u tom smislu možemo biti zadovoljni", rekao je Karan.

On je dodao da je u Tužilaštvi iznio i svoj lični stav, koji, kako je naveo glasi da je "priznata krivica jednog neodgovornog političara (bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića), koji je podnio neodgovornu apelaciju protiv jednog konstitutivnog naroda i jednog entiteta".

"Priznali smo, takođe, krivicu zbog jednog političkog Ustavnog suda, koji je prihvatio takvu neogovornu apelaciju, prihvatili smo krivicu što tri stranca koji ne znaju gdje se nalaze, donose najvažnije odluke ustavnopravnog karaktera i u BiH i u RS", naveo je Karan.

On je rekao da Ustavni sud BiH "ne radi po Zakonu i pravilima".

Tužilaštvo BiH je otvorilo predmet "Milorad Dodik i ostali" zbog toga što je u RS 25. septembra održan referendum o 9. januaru kao Danu republike i pored privremene mjere kojom je Ustavni sud BiH zabranio održavanje referenduma.

Prije Karana, u Tužilaštvu BiH su saslušani članovi komisije Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Milan Petković, Goran Zmijanjac i Zdenka Gojković.

Poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog dobio je i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je pred Tužilaštvom trebalo da se pojavi 3. oktobra, ali je on rekao da neće ići u Sarajevo zbog lične bezbjednosti.

Dodik je kazao da je spreman izjavu dati u nekoj od pravosudnih institucija RS.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније