Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

28. 10. 2016. 20:23   >>  20:04 23

RUSKA DIPLOMATIJA

"Informacije o protjerivanju su izmišljotine"

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su informacije srpskih i ruskih medija o protjerivanju građana Rusije iz Srbije "potpuna izmišljotina" i da je posjeta sekretara za nacionalnu bezbjednost Rusije, Nikolaja Patruševa Beogradu bila "apsolutno ranije planirana".

"Posjeta Patruševa Beogradu bila je planirana, pripreme su počele još prije nekoliko mjeseci. Takvi susreti zahtjevaju ozbiljnu, dugu pripremu", navelo je Ministarstvo, odgovarajući na pitanje agencije Beta o navodnoj deportaciji ruskih državljana iz Beograda i s tim u vezi posjeti Patruševa.

Povodom pisanja medija o deportaciji građana Rusije iz Srbije, rusko Ministarstvo je navelo da je riječ o "apsolutnoj izmišljotini".

Rusko Ministarstvo je izrazilo "žaljenje" što novinari ne posvećuju dovoljno pažnje provjeri sigurnosti izvora inormacija i "postaju oruđe informacionog rata u rukama političara".

"Preporučujemo da se obrati pažnja na komentar premijera Srbije Aleksandra Vučića od 27. oktobra, u kojima su te informacije okarakterisane kao 'potpuna dezinformacija' ", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Na pitanje novinara da prokomentariše pisanje beogradskog lista "Danas" da su ruski državljani protjerani iz Srbije zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori, Vučić u četvrtak nije odgovorio konkretno.

"Nije sve u vašem pitanju netačno, jedan dio je netačan. Nijesam htio da odgovaram ne samo zbog onoga što sam već rekao, već i zbog još jedne stvari, a to je da o tim stvarima nemam pravo da govorim u skladu sa zakonom. Inače sam imao još bezbroj detalja o kojima bih vam govorio i o stvarima u Crnoj Gori i o stvarima u Srbiji. O nekim stvarima sam želio da govorim da bi ljudi znali težinu naše pozicije, a sve drugo bilo bi, rekao bih, pretjerano uznemiravanje javnosti", rekao je Vučić u Beogradu, nakon učešća na konferenciji o zaštiti uzbunjivača.

Kremlj: Ne znamo ništa o protjerivanju Rusa

Kremlj ništa ne zna o navodnom protjerivanju nekoliko ruskih državljana iz Srbije o čemu je pisala srpska i ruska štampa, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne, ništa nam nije poznato", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše takve informacije u štampi, kao i povod za posjetu sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije, Nikolaja Patruševa Beogradu.

"Patrušev dosta aktivno sarađuje i komunicira sa svojim kolegama u inostranstvu. Znate da ima aktivnu komunikaciju u raznim zemljama svijeta. Uzimajući u obzir poseban karakter naših odnosa sa Srbima, naravno, potpuno je normalno da dolazi do razmjene posjeta. Naravno, uglavnom se razmatraju bilateralni odnosi i situacija u regionu", rekao je Peskov, prenosi Tas. 

Ambasada Rusije u Beogradu: Nema zvaničnog obavještenja o navodnom protjerivanju

Ambasada Rusije u Beogradu nije dobila od vlasti u Beogradu zvanične informacije o navodnom protjerivanju ruskih državljana koji su pripremali teroristički napad u Crnoj Gori, prenosi danas agencija Interfaks.

"Od srpske strane u Ambasadu nije stiglo zvanično obavještenje. Dodatnu informaciju o spekulacijama medija nemamo", izjavio je agenciji presataše ambasade Rusije u Beogradu, Jurij Pičugin.

Beogradski dnevnik Danas pisao je u četvrtak da je nekoliko državljana Rusije protjerano iz Srbije zbog učešća u pripremi terorističkih akcija u Crnoj Gori.

Moskovski dnevnik Komersant piše danas da je u odnosima Moskve i Beograda nastao skandal bez presedana u postsovjetskoj istoriji, koji je posjetom Beogradu pokušao da riješi sekretar Saveta za nacionalnu bezbjednost Rusije, Nikolaj Patrušev.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније