Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

28. 10. 2016. 22:46 >> 22:24
5

PORUKA IZETBEGOVIĆU I ČOVIĆU

Plenković: Zalagaću se za cjelovitu BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas u Sarajevu da će se zalagati za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, ali i zaštitu ravnopravnosti bosanskih Hrvata na cijeloj teritoriji BiH.

"Zalagaću se za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, kao i njen evropski put, koji jedini garantuje koheziju i cjelovitost zemlje, te za zaštitu ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda na celom području BiH", rekao je Plenković.

On je poslije sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i hrvatskim članom Predsjedništva Draganom Čovićem ponovio da je BiH na visokom mjestu među spoljnopolitičkim prioritetima nove vlade Hrvatske.

Plenković je naglasio da je strateški interes Hrvatske integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u Evropsku uniju, ali uz jasno poštovanje evropskih vrijednosti, ispunjavanje kriterijuma i uspostavljanje vladavine prava, saopštilo je Predsjedništvo BiH.

Izetbegović i Čović su izrazili zadovoljstvo što je novi premijer Hrvatske posjetio BiH samo dan poslije prve sjednice nove hrvatske vlade, ocijenivši to kao simboličku poruku s ciljem poboljšanja saradnje dvije susjedne i prijateljske zemlje.

Oni su Plenkovića obavijestili o napretku BiH ka evroatlanskim integracijama, ističući da je ta zemlja opredijeljena za reforme, da bi do kraja 2017. godine dobila statusa države-kandidata za prijem u EU.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili za podršku i pomoć Hrvatske Bosni i Hercegovini u procesu priblžšavanja EU, s nadom da će se ta podrška nastaviti i ubuduće, stoji u saopštenju.

Izetbegović i Čović su zahvalili Plenkoviću i zbog njegove uloge u izradi rezolucija o BiH, u vrijeme dok je bio poslanik u Evropskom parlamentu.

Hrvatski premijer i članovi Predsjedništva BIH su istakli uvjerenje da će međusobne posete, poput današnje, snažno podstaći saradnju u rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja, kao što su granica, imovinsko-pravni i radno-pravni odnosi, smanjenje deficita u ekonomsko-trgovinskoj razmjeni.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније