Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 06. 2013. 17:46   >>  17:46

PORUKA SRBIMA

Kanal Televizije Kosova i na srpskom

Kosovska televizija započela je danas sa emitovanjem programa na srpskom jeziku, što je predviđeno Ahtisarijevim planom. RTK2 će, kako je najavljeno, za početak imati šest sati večernjeg programa, a u planu je da se programska šema proširi do jeseni.

 

Zamjenica generalnog direktora RTK-a Anamari Repić kazala je Agenciji Anadolija da je Srbima na Kosovu, iako imaju dosta lokalnih privatnih televizija, a putem kablovske mreže mogu da prate i srpske i regionalne televizije, nedostajao javni servis.

“Ono što njima svakako treba jeste jedan javni kosovski servis, koji bi se bavio njihovim životom na Kosovu, kako oni ovdje vide život, da se razgovara o njihovim problemima i nadanjima”, kaže Repić.

Ona je istakla da ova javna televizija ima jednu posebnu misiju i da je mnogo više od misije informisanja, edukacije i zabave.

“Pruža im jedan poseban prostor, gdje će diskutovati i razgovarati o svojoj budućnosti i svom životu na Kosovu”, rekla je Repić.

Televizija na srpskom jeziku na nacionalnim frekvencijama, kao deo javnog servisa RTK, podrazumijeva finansijsku održivost što je veoma bitno, naglasila je ona i objasnila da to znači da će svi građani Kosova plaćati za čitav Javni servis, i za prvi i za drugi program RTK-a.

“Ova televizija funkcioniše u skladu sa Zakonom o Radio-televiziji Kosova, koji je usvojila Skupština Kosova, a kako funkcionišu i ostali javni servisi u regionu i u Evropi. Veoma je važno da Srbi imaju jednu održivu televiziju i da se, naravno, zalažu da ta televizija bude profesionalna i uređivački nezavisna, kako i stoji u Zakonu”, kaže Repić.

Govoreći o tome zašto je za sjedište televizije na srpskom jeziku odabrana Priština, a ne Gračanica, na čemu je insistirala grupa lokalnih srpskih novinara, Anamari Repić je naglasila da televizija na srpskom jeziku treba da ima i studio ili u Gračanici ili nekoj drugoj srpskoj sredini i da to nije diskutabilno.

Međutim, po njenim riječima, televizija sa sjedištem u Prištini je poruka svima, da Srbi žele da žive na Kosovu.

“Činjenica da ova televizija na srpskom jeziku funkcioniše u Prištini je jedan korak naprijed, jedna veoma važna poruka svima da Srbi ovdje žele da žive, da rade, da stvaraju i da ovdje žele da ostanu. Takođe, to možda znači i poziv mnogima da se vrate. Srba u Prištini nema, ali ima onih koji tu rade i koji će odavde, da tako kažem iz centrale, dakle glavnog grada Kosova, svojom profesionalnošću, profesionalnim novinarstvom, na pravi način predstaviti sliku Kosova”, zaključila je Repić.                

Od ogromnog broja prijavljenih Srba za rad na televiziji, izabrana je ekipa od 50-tak ljudi, koju čine novinari, urednici, snimatelji, montažeri i ostalo osoblje. Televizija RTK2 će, osim programa na srpskom jeziku, imati i 15 posto programa na jezicima manjinskih zajednica: bosanskom, turskom i romskom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније