Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

15. 11. 2016. 21:27 >> 21:16

DJEČJA HRANA

Neispravna još tri proizvoda "Juvitana"

Nedozvoljene količine pesticida nađene su u još tri proizvoda dečije hrane "Juvitana", prenijela je večeras Radio-televizija Srbije. Fabrika dječje hrane u Inđiji privremeno je zatvorena.

"Ispostavilo se da je proizvođač posjedovao laboratorijske nalaze o zdravstvenoj ispravnosti, a da je na terenu očigledno utvrđeno suprotno", ukazuje načelnik Odeljenja sanitarne inspekcije Sremskog okruga Miloš Lukić.

Čega je sve bilo u kašicama i u kojoj mjeri, još nije poznato. Od toga, kažu ljekari, zavisi da li će biti štetnih posljedica.

Po riječima doktora Srđe Jankovića iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici u Beogradu, "prag stvarno toksične doze znatno je viši nego što je dozvoljeno", te taj slučaj "treba shvatiti ozbiljno".

Inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije je počela kontrolu povlačenja iz prodaje spornih proizvoda Juvitane, izjavio je danas pomoćnik ministra zadužen za inspekcijske poslove Zoran Panajotović.

Više puta roditelji su se žalili na buđ i crve u dječjoj hrani, kažu u jednoj od organizacija potrošača. Najveće sumnje, ističu, izazivaju sirovine koje se nalaze u gotovim proizvodima.

"Sirovine su najspornije. Da inspekcija i sam proizvođač kontrolišu poreklo sirovine, kvalitet sirovine, ne bi se dešavalo sve ovo, zapravo sama sirovina je problematična i rok trajanja", objašnjava Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Ministarstvo zdravlja Srbije juče je objavilo da je još osam proizvoda Juvitane, iz fabrike u Indjiji, zdravstveno neispravno, jer je u njima nađen veći broj pesticida.

Prije toga, to ministarstvo je 8. novembra objavilo je da se sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta Juvitana kašica za djecu koje bi mogle biti rizične po zdravlje jer u njima ima presticida.

Nakon toga, fabrika dečje hrane Juvitana u Inđiji obustavila je proizvodnju i saopštila da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda na lageru u fabrici.

U saopštenju kompanije Svislajon Takovo navodi se da, ukoliko nalaz Ministarstva zdravlja bude tačan, biće uništene zalihe spornih proizvoda, a fabrika u Inđiji biće trajno zatvorena.

Ta kompanija je naglasila i da neće dozvoliti gašenje svog najjačeg brenda u proizvodnji dječije hrane i da će fabrika biti izmještena tamo gdje na tržištu budu obezbijeđene zdravstveno ispravne sirovine.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore kazali su da na crnogorskom tržištu nema kašica za bebe fabrike "Svislajon – Takovo".

Sanitarna inspekcija je na tržištu Crne Gore kontrolisala sporne i druge proizvode "Juvitane" u objektima "Svislajon" i "Laković", ali, kako kažu, nijesu pronašli kašice i sokove koje imaju povećan broj pesticida.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније