Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

16. 11. 2016. 22:17 >> 22:01
1

HRVATSKA - BiH

Svaki zločin mora biti kažnjen, ali bez pritisaka

Ministri odbrane Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Marina Pendeš i Damir Krstičević, izjavili su danas u Međugorju da svaki zločin mora biti kažnjen, da pravosuđe mora biti nezavisno i da se ne smije selektivno pristupati određenim predmetima ratnog zločina.

Ministri odbrane Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Marina Pendeš i Damir Krstičević, izjavili su danas u Međugorju da svaki zločin mora biti kažnjen, da pravosuđe mora biti nezavisno i da se ne smije selektivno pristupati određenim predmetima ratnog zločina.

"Svaki zločin mora biti kažnjen, ali pravosudna tijela moraju biti nezavisna i oslobođena pritisaka i ne smije biti nikakve diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, a drugima na drugi način. Moraju se poštovati svi međunarodni standardi", rekao je Krstičević poslije sastanka, prenose sarajevski mediji.

Komentarišući nedavno hapšenje bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) zbog zločina nad Srbima u Orašju, Pendeš je rekla da je "do sada bilo selektivnog pristupa" pri podizanju optužnica protiv pripadnika HVO-a.

"Kao ministarka obrane, ali i kao pripadnica HVO-a, ja lično, kao i moja stranka (HDZ BiH), osuđujemo svaki zločin i on mora biti procesuiran. Ali, ako napravimo analizu, onda ćete vidjeti da se ponekad selektivno pristupalo", kazala je Pendeš.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, koji je jutros stigao u Međugorje, rekao je da nije imao nikakvih problema pri ulasku u BiH.

Pojedini mediji ranije su objavili da je Krstičević medđu 16 generala Hrvatske vojske i HVO protiv kojih je MUP RS podnio Sudu BiH krivične prijave za zločine iz septembra i oktobra 1995. godine.

To znači da bi osumnjičeni oficiri, ako uđu na teritoriju BiH, trebalo da budu uhapšeni.

Krstičević je bio komandant IV. Gardijske brigade Hrvatske vojske, koja je učestvovala u operacijama na području zapadne Bosne u jesen 1995. godine.

"Što se tiče straha i prelaska granice Hrvatske u BiH, sve je proteklo kao što sam i očekivao, odnosno sve se normalno odvijalo. Ja sam ministar odbrane Hrvatske, ministar odbrane države koja je članica EU i ministar odbrane države koja je članica NATO-a", rekao je Krstičević.

On je dodao kako je u BiH došao da bi se "gledalo u budućnost i razmotrilo kako unaprijediti odbrambenu saradnju dvije zemlje".

Upitan zašto nije došao u Sarajevo već u Međugorje, Krstičević je odgovorio da će sigurno doći i u glavni grad BiH.

"Sljedeće sedmice ja sam domaćin na sastanku u Hrvatskoj, a zašto ne, da se ubuduće susretnemo i u Sarajevu", kazao je on.

Pendeš i Krstičević su na današnjem sastanku zaključili da obje zemlje moraju unaprijediti sisteme bezbjednosti da bi odgovorile svim prijetnjama i rizicima.

BIH i Hrvatska su opredijeljene za mir i stabilnost, što su preduslovi za dalji ekonomski razvitak i mogućnost da mladi ostanu i tu žive, rekli su ministri odbrane.

Ministri su ocijenili da je današnji sastanak dobra potvrda za planiranu zajedničku sjednicu Savjeta ministara BiH i novoizabrane Vlade Hrvatske.

S Krstičevićem se u Međugorju sastao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније