Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Mina ]

05. 12. 2016. 17:27 >> 17:30

"GREŠKE SUDSKOG VIJEĆA"

Karadžić uložio žalbu Haškom tribunalu

Bivši predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadžić, uložio je danas žalbu Haškom tribunalu na presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

Karadžić je u žalbi na 238 stranica naveo 48 "suštinskih i proceduralnih grešaka Sudskog vijeća" koje su dovele do toga da 24. marta bude osuđen, prenose agencije.

"Ukoliko se ne isprave, suđenja s greškom i nefer presude, poput moje, samo će ubrzati bjekstvo država poput Južne Afrike i Rusije od međunarodnog pravnog sistema jer je sistem politizovan i zasnovan na dvojnim standardima. To bi moglo da uništi mogućnost za međunarodnu pravdu", naveo je Karadžić u žalbi.

U dijelu žalbe koji se odnosi na genocid u Srebrenici, on je naveo da "nikada ozbiljnija osuda nije stajala na labavijim nogama".

"Zaključak Sudskog vijeća da sam učestvovao u ubistvima zarobljenika u Srebrenici na osnovu nejasnog presretnutog razgovora je nesiguran, neosnovan i netačan", smatra Karadžić.

On je uložo žalbu i na dio presude kojim je proglašen krivim za terorisanje građana Sarajeva.

Karadžić se žalio i da su njegove izjave o političkoj autonomiji, a u vezi sa zločinima na području 20 opština u BiH, protumačene kako bi se izvukao zaključak o etničkom čišćenju.

Žalio i na postupak, jer su mu, kako tvrdi, narušena prava, među kojima je i kršenje obaveze tužilaca Haškog tribunala da mu dostave sve dokaze, ali i odluka da mu se ne dozvoli da sam sebi postavlja pitanja.

Karadžić je naveo i da su njegova prava narušena, jer sudsko vijeće nije naložilo Ratku Mladiću da odgovara na pitanja kada je pozvan za svjedoka. Mladiću se sudi za iste zločine kao Karadžiću, a trenutno se iznose završnih riječi.

Haško tužilaštvo je takođe uložilo žalbu na Karadžićevu presudu, zatraživši da bude proglašen krivim za genocid počinjen 1992. 

Karadžić i haški tužioci će do kraja februara uložiti odgovore na žalbe suprotne strane, a usmeno izlaganje žalbi bi trebalo da bude održano na proleće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu kasnije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније