Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Nedeljnik/B92; Objava: I. P. ]

08. 12. 2016. 09:42 >> 09:19
19

KARADŽIĆ SAOPŠTIO

"Zločin u Srebrenici počinio izdajnik Srba"

Haški osuđenih i lider bosanskih Srba, Radovan Karadžić, dao je prvi intervju za srpske medije pošto je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti.

 

"Rat sam doživio sa velikom tugom, čak i prije nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti, već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine", rekao je Karadžić. 

On je u razgovoru za "Nedeljnik" rekao da su po nejgovom mišljenju glavni krivci za rat "izvan Bosne i Jugoslavije". 

"Iako međuetnički odnosi nijesu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i sa muslimanskim i sa hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos sa gospodinom Izetbegovićem...", rekao je Karadžić. 

Prvi predsjednik Republike Srpske i haški osuđenik žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena. 

"Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar dio svoje edukacije, i nikad lično nijesam imao nikakvih problema, ali njihova osjećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultirala još jednim krvoprolićem", rekao je Karadžić. 

O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je rekao: 

"Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smjelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbjeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i nevjerovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet", rekao je Karadžić.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније