Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 06. 2013. 10:43   >>  10:57 1

1970 - 1992

Knjiga saradnika i ,,klijenata" UDBE

U Zagrebu je sinoć predstavljena knjiga "Djelovodnik šefova bosansko-hercegovačke UDBE 1970 – 1992.". U knjizi su evidentirani saradnici i obrađivani od strane bosanskohercegovačke UDBE, a svi podaci pronađeni su u dokumentima same "službe bezbjednosti".

Djelovodnik je ispisan različitim rukopisima, zavisno o tome tko je upisivao podatke. Na početku je uvodna riječ koja uvodi UDBU u istorijski kontekst i napisana je od strane priređivača.

Lučić je iznio podatak da je u knjizi navedeno 6.546 ljudi koji su obrađivani ili bili saradnici službe koja je nastala još 1944. iz OZNE koju je vodio Aleksandar Ranković i koja se zvala "mač revolucije", a 1946. ta služba mijenja ime u UDBA. Rekao je da je svega 2% Hrvata u BiH bilo u Savezu komunista Jugoslavije.

Prema zastupljenosti obrađivanih najviše je bilo Hrvata, potom Bošnjaka i na kraju Srba.

Dr. Hasanbegović je naglasio kako se ne radi o autorskoj, nego o istorijskoj knjizi koja je trebala biti davno objavljena, i da "neka nevidljiva ruke još uvijek sprečava da se objavi ovakva knjiga s podacima za Republiku Hrvatsku". Naglasio je veliku moć nadzora te službe koja je imala razvijenu saradničku mrežu doušnika. Knjiga ukazuje i na nesrazmjerno velik broj obrađivanih Hrvata katolika u BiH zbog nacionalističkih djelatnosti, ali i velik broj saradnika u njihovim redovima.

"Ti podaci mogu objasniti političku strukturu kasnije vlasti Hrvata u BiH, koja je nastala raspadom bivše države", rekao je Hasanbegović, dodao da je udio muslimana suradnika i obrađivanih dvostruko manji u srazmjeru s njihovim postotkom u ukupnom stanovništvu. Istaknuo je kako su muslimani procesuirani kao ustaški nacionalisti, a istovremeno i kao islamski fundamentalisti.

Kao česti saradnici u knjizi su navedeni islamski vjerski službenici, kao i jedan katolički, vrhbosanski nadbiskup.

Puna dvorana Evropskog doma na predstavljanju ove knjige pokazuje koliki interes još uvijek postoji za temu UDBE.

Knjigu su predstavili njeni priređivači Bože Vukušić i Vice Vukojević, te istoričari  dr. sc. Zlatko Hasanbegović, dr. sc. Miro Akmadža i dr. sc. Ivo Lučić. Predstavljanje je vodila Martina Bušić Kutija, izvršna urednica portala Dnevno.hr.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније