Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Tanjug [ Objavio: O.Z. ]

13. 12. 2016. 10:37 >> 10:18
2

ALBANCI DRŽE KLJUČ

Gruevski: Što prije formirati vladu

Makedonija treba što prije da dobije novu vladu koja će raditi na reformama, prije svega ekonomskim, ali i na priključivanju države EU i NATO, rekao je predsjednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, nakon objavljivanja zvaničnih rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora.

Gruevski je u sjedištu stranke podsjetio da je ovo 10-ta pobjeda koalicije VMRO-DPMNE.

Prema zvaničnim rezultatima DIK ta stranka je osvojila 51 mandat, a opoziciona SDSM Zorana Zaeva 49 mandata.

Čelnik VMRO-DPMNE je rekao da su mu pobjedu čestitali visoki predstavnici Evropske komisije, preneli su makedonski mediji.

"Ne očekuju nas samo pregovori o koaliciji koja će formirati vladu, koja konačno treba da izvede državu iz krize, narod to od nas očekuje, zato su nas i birali. Preko glave im je krize od svih onih koji su je i napravili", rekao je Gruevski na spontanom okupljanju u sjedištu stranke.

Konačno, kazao je Gruevski, treba da se vrate na sprovođenje ekonomskih reformi i otvaranje novih radnih mjesta, povećanje zarada i penzija, subvencije, odnosno projeke koji će riješiti probleme svih građana Makedonije.

Albanci drže konce u rukama

Po svemu sudeći, ključ drže Albanci, pišu makedonski mediji, a prenosi Blic. Gruevskom će trebati 10 mandata kako bi osigurao minimalnu većinu, za šta će morati da ispuni zahtjeve albanskih stranaka. VMRO-DPMNE već godinama tradicionalno sarađuje sa Demokratskom partijom Albanaca (DPA), pa se očekuje da će to i ovog puta biti slučaj. Ipak, to će biti daleko od dovoljnog.

Glavni faktor biće Demokratska unija Albanaca, koja drži 10 mandata. Kome se oni budu priklonili, taj će imati najviše šansi da formira Vladu. Ipak, lider DUI Ali Ahmeti s razočaranjem je dočekao rezultat izbora, a razlog je to što je njegova partija izgubila čak osam mandata u odnosu na prošli saziv parlamenta.

Makedonija se već dvije godine nalazi u dubokoj političkoj krizi, a ovi izbori, koji su raspisani kao dio sporazuma četiri vodeće stranke uz posredstvo EU, trebalo je da ukažu na put izlaska iz krize, koja je dodatno podgrijana optužbama da je Vlada prisluškivala kako opoziciju tako i građane Makedonije.

Stejt Dipartment čestitao na fer izborima

Američki Stejt Departmen pozdravio je uspješno održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji kao prvi korak za izlazak iz političke krize.

Portparol Stejt Departmenta Džon Kirbi je tim povodom poručio da partije koje će formirati vladu treba konstruktivno da sarađuju sa opzocijom na sprovođenju reformi, koje su značajne prvenstveno za evroatlantski put zemlje.

"Čestitamo makedonskim građanima koji su ostvarili svoje pravo i glasali na parlamentarnim izborima 11. decembra. Isto tako pozdravljamo izvještaj OBSE i ODIHR koji konstatuje da su izbori bili slobodni i mirni sa samo nekoliko slučajeva neregularnosti", naveo je Kirbi.

On je rekao i da želi da uvjeri građane Makedonije da će u Sjedinjenim Američkim država imati partnera na putu izlaska iz krize i unapređenju evroatlatnskih integracija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније