Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 06. 2013. 21:40   >>  21:40 1

HERCEGOVAČKE MUKE

Zatvara se mostarski Aluminij

Iz mostarskog Aluminijskog kombinata danas je saopšteno da će najveći bosanskohercegovački izvoznik 17. juna pristupiti gašenju cjelokupnog postrojenja.

Ovu odluku jednoglasno je usvojilo Nadzorno vijeće Društva, na prijedlog direktora Iva Bradvice, jer, kako se navodi u saopštenju, Aluminij više ne može da nastavi s poslovanjem u uslovima aktuelnih cijena električne energije i primarnog aluminijuma.

Aluminij od početka godine ostvaruje 9,7 miliona maraka (gotovo 5 mil. eura)  gubitka mjesečno.

"Proizvodnja pod ovakvim uslovima više nema smisla. Naš jedini izlaz je u potpunom zaokretu u postojećim odnosima obje vlade prema Aluminiju (Vlade FBiH i Vlade RH) i, s obzirom na to da nisam u mogućnosti uopšte da ostvarim kontakt s Vladom FBiH, odnosno da onaj dogovor o konačnom utvrđivanju naše strukture kapitala, s kojim bismo jedino mogli zatražiti nužna obrtna sredstva, a koji je najavljen 18. aprila, predsjednik Vlade FBiH još nije potpisao, lično sam zatražio od hrvatskog predsjednika Iva Josipovića da pokuša pitanje Aluminija da izdigne na nivo dvije vlade. No, naše je vrijeme iscurilo i ovo je jedina razumna odluka koju sam mogao predložiti članovima", kazao je direktor Bradvica.

Dodao je da je ovakva odluka bila jedino moguća kako bi se "spriječilo slijetanje Aluminija u provaliju, odnosno galopiranje u gubitak koji bi doveo do nekontrolisanog stečaja".

"Aluminij je, govoreći rječnikom kriznog upravljanja, došao do tačke s koje nema povratka", naglasio je Bradvica.

Automatizmom su suspendovane sve odredbe postojećeg Pravilnika o radu Aluminija koje se odnose na lične dohotke i na sva druga davanja, a pravnoj službi naloženo je da izradi program zbrinjavanja tehnološkoga viška i, za sljedeću sjednicu Nadzornog vijeća, zakazanu za 20. juni, pripremi prijedlog odluke o visini plata u Aluminiju.

U proteklih desetak dana predstavnici Nezavisnoga sindikata zaposlenih u Aluminiju, zajedno s čelništvom Sindikata bivših radnika kombinata, zatražili su prijem kod predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića koji do sada nije odgovorio na njihov zahtjev.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније