Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 06. 2013. 09:14 >> 09:41
2

POSLANICI NAPUSTILI ZGRADU

Deblokirana zgrada Parlamenta BiH

Dvodnevni mirni protesti roditelja čija djeca nemaju jedinstvene matične brojeve (JMB) i građana Sarajeva koji su im se pridružili na demonstracijama okončani su rano jutros nakon što su iz zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine evakuisani svi parlamentarci, ministri, uposlenici državnih instucija i strani državljani.

Trenutno ispred zgrade Parlamenta BiH, gdje su demonstracije održane, nema demonstranata, ali su i dalje prisutne jake policijske snage, javlja agencija Anadolija.

Građani su putem društvenih mreža najavili da će se danas ponovo okupiti, i to ne samo u Sarajevu, nego i u Banjaluci, Zenici, Tuzli, Bihaću i  drugim gradovima u BiH, kako bi zatražili hitno usvajanje Zakona o JMB i omogućili da novorođenčad dobije identifikacijske dokumente.

Više stotina građana koji su pred Parlamentom BiH protestovali dva dana i dvije noći razišli su se nakon što je, poslije dogovora s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, izvršena evakuaciji stranih državljana iz zgrade Parlamenta BiH.

Policija je napravila kordon, demonstrantima blokirala prilaz sporednim ulicama i otvorila ih za parlamentarce, ministre i uposlenike državnih institucija. Svi stranci su izašli na glavni ulaz, a bh. državljani na sporedni kako ne bi došli u kontakt sa građanima.

Pregovori sa predstavnicima vlasti o deblokadi zatočenih u zgradi Parlamenta BiH trajali su satima, ali demonstranti su odbijali da puste bilo koga tražeći da se održi hitna parlamentarna sjednica i da se trajno riješi problem jedinstvenih matičnih brojeva.

 Valentin Inzko je pred Parlament BiH stigao kako bi pomogao evakuaciju blokiranih stranaca. I prije njegovog dolaska jedna grupa građana predlagala je da se puste strani državljani, njih oko 350, koji su od juče u zgradi Parlamenta bili na skupštini "European Fund for Southeast Europe (EFSE)". Oni su pokušali na silu izaći vani, ali ih je spriječila policija poručujući da je to opasno po njihovu bezbjednost.

Prethodno je organizovano unošenje hrane i pića u zgradu te izvedena nekolicina ljudi kojoj je trebala hitna medicinska pomoć.

Predstavnici okupljenih građana zatražili su da im Inzko čvrsto obeća da će pokrenuti pitanje konačnog rješavanja problema Zakona o JMB. Visoki predstavnik je potvrdio da će ubrzati proceduru oko usvajanja zakona i da će sazvati hitnu sjednicu Vijeća za implementaciju mira u BiH.

 

Izlazak stranih državljana iz zgrade Parlamenta BiH bio je praćen zvižducima i povicima preostalih okupljenih demonstranata ispred zgrade bh. institucija, dok su domaći poslanici  u tajnosti izašli iz grade, tako da ih demonstranti nisu ni vidjeli.

Novi protesti najavljeni su za danas popodne u Sarajevu i širom BiH.

 (AA)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније