Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila R.B.

25. 12. 2016. 22:46 >> 22:29

NIŠTA NOVO U MAKEDONIJI

VMRO i SDSM opet proglasili pobjedu

Državna izborna komisija (DIK) Makedonije objavila je večeras da nakon ponovljenog glasanja u tetovskom selu Tearci nije došlo do promjene izbornih rezultata na vanrednim parlamentarnim izborima.

Prema preliminarnim rezultatima, najviše mandata je dobila je VMRO DPMNE Nikole Gruevskog – 51. Slijedi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) sa 49 mandata, dok su četiri liste albanskih stranaka u Makedoniji osvojile ukupno 20 mandata.

Ponovljeni uzbori na glasačkom mjestu 2011 u Tearcu su prošli mirno, SDSM je dobio 245 glasova, stotinjak više od VMRO DPMNE, što nije bilo dovoljno da se promijeni odnos mandata u korist te stranke.

Nakon zaveršetka glasanja, dvije naveće suprotstavljene partije, VMRO DPMNE i SDSM, objavile su da će fomirati vladu. 

Portparol SDSM Petre Šilegov je, nakon zatvaranja biračkog mjesta, rekao da rezultati današnjeg glasanja ne mijenjaju ništa i da će SDSM formirati novu vladu, koja će da uvede demokratiju u Makedoniji.   

"Ovo je bilo  simbolično glasanje. Građani Tearca su, kao i svi glasači u Makedoniji glasali za promjene i bolju budućnost, bez obzira na pritiske koji su bili prisutni", rekao je Šilegov u Tearcu.

Nakon što su se pojavili nezvanični rezultati glasanja u Tearcu, pobjedu je proglasio i VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, ističuči da su za tu stranku izbori završeni od 11. decembra.

"Kao pobjednici izbora ostajemo posvećeni idućim koracima oko formiranja nove vlade", saopštila je stranka bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji namjerava da formira novu vladu.

Nijedna od dvije naveće stranke ne može sama da formira vladu, za šta je potreban najmanje 61 poslanik u parlamentu koji ima 120 mjesta, te računaju na koalicije s partijama Albanaca u Makedoniji, koje vode računa o stavovima SAD.

Albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je posljednjih osam godina bila u koaliciji sa VMRO DPMNE, ima 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca dva.

Pokušaj lidera DUI Alija Ahmetija da juče okupi albanske stranke da se dogovore oko zajedničkog nastupa u pregovorima o novoj vladi nije uspio, jer je došao samo lider Alijase za Albance Zijadin Sela.

Na sastanak nijesu došli predstavnici DPA i Pokreta Besa, koja je Ahmetiju odgovorila da ne želi da pravi koalicije sa partijama koje nijesu uradile ništa za Albance i koje su kriminalne i korumpirane. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније