Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

07. 01. 2017. 16:47   >>  16:35 10

MAKEDONIJA

Albanci traže promjenu Ustava i debatu o zastavi

Albanske partije koje su na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima dobile mandate u Sobranju Makedonije, usvojile su danas zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade.

Izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, traži se promjena Ustava radi uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, traži se i jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama, i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rješavanju spora o nazivu Makedonije.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije, da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata u parlamentu, i bez kojih ne može da se formira nova vlada, ima sedam tačaka, među kojima su brza integracija u EU i NATO, dobri odnosi sa susjedima i saradnja s Kosovom i Albanijom u integrisanom upravljanju granicama.

Jedan od zahtjeva budućem partneru u koalicionoj vladi Makedonije je i usvajanje rezolucije u Sobranju kojom se, kako se kaže, osuđuje genocid nad Albancima u Makedoniji u periodu 1912-1956.

Pregovore o formiranju vlade sa albanskim strankama najavili su lideri obje najveće stranke - VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Te stranke su dobile najviše podslaničkih mandata na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra (VMRO DPMNE 51, a SDSM 49), ali nijedna ne može da formira vladu bez albanskih poslanika u parlamentu koji ima 120 mjesta.

Dokument koji su na inicijativu DUI Alija Ahmetija potpisali ta stranka, Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, objavljen je dva dana pred krajnji rok u kojem predsjednik Makedonije Djordje Ivanov treba da mandat za formiranje vlade da lideru stranke koja je osvojila najviše poslaničkih mjesta - Nikoli Gruevskom.

Ukoliko predsjednik VMRO DPMNE i biši premijer, u roku od 20 dana ne uspije da formira vladu, mandat za to dobija predsjednik SDSM Zoran Zaev.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније