Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 01. 2017. 14:51   >>  14:28

IMA ROK OD 20 DANA

Gruevski dobio mandat za sastavljanje vlade

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov povjerio je danas mandat za sastav vlade Nikoli Gruevskom, lideru VMRO DPMNE, stranke koja je dobila najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra.

Bivši premijer Gruevski, koji ima rok od 20 dana da formira parlamentarnu većinu, rekao je za današnji broj lista Dnevnik da će pokušati da formira vladu, ali ne po svaku cijenu.

"Trebalo bi da mogu da sastavim vladu ako sve bude išlo po ustanovljenim principima (da je prave pobednici u makedonskom i albanskom etničkom bloku)", rekao je Gruevski, koji je posljednjih 10 godina bio u koaliciji sa albanskom partijom DUI Alija Ahmetija, koja je i na posljednjim izborima dobila najviše glasova Albanaca.

U slučaju da DUI izigra VMRO DPMNE Gruevski očekuje skoro raspisivanje novih izbora na kojima će, kako vjeruje, pobijediti.

"Ako DUI sada ode u koaliciju sa drugom (Socijaldemoratski savez Makedonije), umjesto sa prvom partijom (VMRO DPMNE), sa poraženim, umjesto sa pobjednikom, to će značiti uspostavljanje nove prakse i tradicije u Makedoniji, kojoj ćemo se mi svakako prilagoditi, ne samo sada, već i u budućnosti", rekao je Gruevski.

Novi, deveti saziv parlamenta koji je formiran 30. decembra, ima 120 poslanika, pa je Gruevskom, koji ima 51 madat, da bi formirao većinu potrebna podrška najmanje još 10 poslanika.

Albanske partije, na koje računa i suparnik Gruevskog, lider SDSM Zoran Zaev, imaju ukupno 20 poslanika. Najviše je osvojio DUI Alija Ahmetija – 10 mandata, zatim slijede Pokret Besa sa pet, Alijansa za Albance sa tri i Demokratska partija Albanaca sa dva poslanika. SDSM ima 49 poslanika.

Lideri DUI, Pokreta Besa i Alijanse za Albance (bez DPA) su u subotu 7. januara objavili zajedničku platformu koja će biti njihova osnova za pregovore o budućoj vladi Makedonije.

Oni su o tom zajedničkom nastupu krajem prošle godine u Tirani razgovarali sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a potom i s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Među zahtjevima budućem kolicionom partneru su uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, budžetska ravnopravnost, traži se i jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rješavanju spora o nazivu Makedonije.

Traži se takođe debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije, da bi državni simboli odražavali multietničnost i etničku ravnopravnost, ali i podrška radu Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore koje istražuje sumnje u kriminal u vrhu dosadašnje vlasti koju je predvodio VMRO DPMNE.

Platforma tri albanske stranke ima sedam tačaka, među kojima su brza integracija u EU i NATO, dobri odnosi sa susjedima i saradnja s Kosovom i Albanijom u integrisanom upravljanju granicama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније