Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 06. 2013. 10:10   >>  10:22

DUNAV NARASTAO

Srbija i Hrvatska spremne za poplavni talas

Poplave koje su zadesile centralnu Evropu, a u kojima je život izgubilo 20 osoba, narednih dana očekuju se u Srbiji i Hrvatskoj.

Naime, vodostaj Dunava je narastao, tako da se obije zemlje regiona spremaju za poplavni talas.

U odnosu na juče Nivo Dunava kod Novog Sada viši je za 20 centimetara, kod Bezdana za 33, a kod Bogojeva za 35 centimetara. Za danas je zakazana sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije Srbije, kojoj će predsjedavati premijer Ivica Dačić.

Iz srbijanskog sektora za vanredne situacije kažu da je sve spremno za poplavni talas.

Na snazi su mjere redovne odbrane od poplava od Mađarske granice do Novog Sada, uvođenje vanrednih mjera odbrane očekuje se kod Bezdana za tri do četiri dana, a vrh talasa 12. i 13. juna.

Zamenik načelnika sektora za vanredne situacije Srbije Đorđe Babić rekao je da prema informacijama koje posjeduju od Hidrmeteorološkog zavoda i iz Mađarske ne očekuju neke veće probleme i izlivanje Dunava.

„Sektor za vanredne situacije je naredio svim organizacionim jedinicama u slivu Dunava da održe sednice okružnih i opštinskih štabova i da evidentiraju sva kritična mjesta i da na vreme preduzmu sve mere, ojačavanje nasipa, ili eventualna evakuacija stanovništva", rekao je za RTS Babić.

Trenutno najugroženija mjesta su Beočin, Bonoštor, Čerević i Susek, i tu su već stanovnici nekih kuća evakuisani, naveo je Babić.

U srijedu se očekije nivo Dunava kod Bezdana 725 centimetara, a ukoliko se obistine prognoze biće uvedene vanredne mjere od poplava.

Vrhunac poplavnog talasa koji je posljednjih dana uzrokovao nezapamćene poplave u srednjoj Evropi u Hrvatsku stiže u petak i, prema procjenama Hrvatskih voda, biće drugi po veličini poplavni talas koji je pogodio tu zemlju. Očekuje se vodostaj od oko 780 centimetara, 30 centimetara više nego prije sedam godina, a 1965. u vrijeme velikih poplava bio je čak 795.

U svim gradovima i selima uz Dunav svi su na nogama.

Vodostaj Dunava kod Batine premašio je jutros 650 centimetara. U posljednjih 24 sata narastao je za 34 centimetara. Kada pređe 750 centimetara, proglašava se vanredno stanje od poplava.

Dunavski val prolazi Mađarskom i njegov je vrh sada oko 350 kilometara udaljen od Hrvatske. Za razliku od poplava 1965., Baranja sada ima nasipe. Kako javlja HRT, danas postoji 100 kilometara nasipa koji bi trebali izdržati vodostaj od osam metara, ali se ipak radi o testu izdržljivosti jer će se visok visok vodostaj zadržati oko dvije sedmice.

Vanredno stanje proglašava se kad vodostaj Dunava dosegne 750 centimetara. Mještani Batine spremni su za dolazak dunavskog talasa. Moguće je da dio dolazeće vodene snage prime prirodni rezervati u Mađarskoj i Kopački rit.
 
Prema riječima direktora Hrvatskih voda za donju Dravu i Dunav Siniše Kukića, u Vukovaru je detektovano pet lokacija koje će se braniti nasipom, a zečji nasipi bi trebalo da se postave na oko 300 metara.


 

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo uputio je javni poziv svim radno sposobnim građanima i članovima udruženja da budu na raspolaganju timu Hrvatskih.

Nasipi će se uz pomoć Hrvatske vojske graditi na pet najkritičnijih mjesta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније